Dura Vermeer gaat aan de slag om 96 woningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf te verduurzamen. Ook woningen in Groningen en Limburg krijgen een energiezuinige opknapbeurt. De operaties zijn een van de eerste praktijkvoorbeelden van het Stroomversnelling-project waar Dura Vermeer als een van de vier bouwbedrijven in is vertegenwoordigd. Directeur Onderhoud en Renovatie Martin Beukeboom van Dura Vermeer Rosmalen vertelt erover.
De naoorlogse woningen in Presikhaaf waren aan het einde van hun levensduur. Ook de installaties verdienden een vervanging. Dura Vermeer en corporatie Portaal stelden bewoners dit jaar een renovatie voor waarbij hun woning een compleet nieuwe gevel krijgt. Daarbij worden ook de in- stallaties, de badkamer en de keuken in het huis vervangen. De woning kan er weer voor 40 jaar tegenaan, blijft dezelfde huurprijs houden en is door de isolerende gevel erg energiezuinig. Nul op de meter wordt gegarandeerd.
Een goede voorbereiding
Bijna driekwart van de bewoners van de Arnhemse woningen stemde in met de renovatie. Een resultaat waar Dura Vermeer trots op is. Toch is zo’n positief resultaat niet van de een op de andere dag te bereiken. “Natuurlijk moet het concept kloppen”, vertelt Beukeboom. “Maar alles valt of staat met een goede voorbereiding.” Een voorbeeld ervan is de modelwoning die al in de straat werd gerealiseerd. “Bewoners konden zo ervaren hoe hun nieuwe woning eruit zou komen te zien. En het aanbod voor een nieuwe badkamer en een nieuwe keuken is natuurlijk erg aantrekkelijk.”
Ook werden bewonersavonden georganiseerd waar mensen vragen konden stellen en uitleg kregen over het plan. Hier hoorden bewoners onder andere dat de gevelrenovatie totaal vijf werkdagen in beslag zou nemen. En dat ze gewoon in hun woning konden blijven tijdens de verbouwing. “Dat is ook een van onze uitgangspunten: de klant staat centraal”, voegt Beukeboom toe.
Standaardisatie
In Arnhem gaat het om eengezinswoningen waarbij naast de gevels ook de installaties worden aangepakt. In Limburg zijn het eveneens grondgebonden woningen, maar van een ander soort. En in Groningen worden portiekflats onder handen genomen. “Maar we streven in de aanpak naar standaardisatie. Het gaat erom dat we de gevel- elementen snel moeten kunnen fabriceren en in complete series kunnen aanbrengen.”
De verschillende bouwbedrijven die bij het Stroomversnelling-project zijn betrokken, laten nadrukke- lijk in elkaars keuken kijken. Dura Vermeer kiest voor een dragende constructie van Unidek-dakplaten voor de gevel. Andere bouwers gebruiken voor hun pilotprojecten stalen constructies of skeletbouw. “Stroomversnelling is een innovatie- platform, waarin de maakindustrie gestimuleerd wordt concepten te ontwikkelen en te delen”, vertelt Beukeboom.
Stroomversnellen
Uiteindelijk is het de doelstelling om met het pro- ject Stroomversnelling 110.000 woningen te verduurzamen. En dat is noodzakelijk, vindt de directeur van Dura Vermeer. “Het grootste deel van die woningen is in de jaren 50, 60 en 70 geïndustrialiseerd gebouwd en is nu verouderd. Dat maakt het nodig die voorraad ook op een geïndustrialiseerde wijze weer toekomstbestendig te maken. Gezamenlijk zijn we op zoek naar een manier om dat snel en gestandaardiseerd voor elkaar te krijgen.”
Dura Vermeer is Zilveren Partner van de DGBW.