Duurzaam renoveren met klimaatdoelen van Parijs 

Een bestaand pand laten voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, het kan. Afhankelijk van het gebouw vergt dat een grote of wat kleinere ingreep. De Werkelijk Energiegebruik intensiteit indicator (WEii) en het EnergieKompas zijn handige hulpmiddelen om dat te bereiken, betogen Eefje Stutvoet en Martin Mooij van DGBC in Bouwaktua. Al zegt Mooij: “De eerste stap in het verduurzamen is goed isoleren”.

“Voor woningen is een goede isolatie nog meer van belang dan voor de utiliteitsbouw. Energie voor verwarmen vormt het grootste aandeel van het totale energiegebruik”, zegt Mooij. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen, heeft DGBC het programma Paris Proof. Dat gaat uit van een energiebesparing van twee derde van het energiegebruik in een pand en de laatste derde wordt geleverd uit duurzame bronnen. “Als de isolatie dan niet goed op orde is, is het bovendien lastiger om over te stappen op een warmtepomp”, zegt Mooij.  

WEii 

De WEii van een gebouw is de uitkomst van een berekening op basis van het werkelijke gemeten energiegebruik en het gebruiksoppervlak van het gebouw. De eenheid van WEii is kWh per jaar per m². WEii bestaat uit een rekenprotocol dat leidt tot zeven gradaties van energiegebruik per gebouwtype. WENG, het Werkelijk Energieneutrale Gebouw en Paris Proof, een gebouw dat voldoet aan de doelstelling volgens het klimaatakkoord, zijn twee van de zeven klassen voor het energiegebruik. Het is een uniforme en objectieve methode om het werkelijke energiegebruik van gebouwen te beschrijven.  

Deze eenduidige definitie zorgt voor een heldere communicatie over de werkelijke energieprestatie van gebouwen. Bij goede isolatie valt deze lager uit dan bij een minder geïsoleerd pand. De resultaten zijn ook belangrijk, want je wil wel dat door de renovatie het energiegebruik daalt. “Vraag bij klanten zowel het werkelijk energiegebruik als het energielabel op, dan kan je met het EnergieKompas kijken wat je het beste als eerste kunt aanpakken, en of er met een zuiniger gedrag al niet heel veel te behalen is”, geeft Stutvoet als tip mee. Zij adviseert bij elk pand te kijken hoe het einddoel het beste haalbaar is. Dat kan voor de utiliteitsbouw met de Renovatiestandaard die het Rijk heeft opgesteld, maar ook met de Paris Proof-doelen in combinatie met van het gas af te gaan. “Denk bij elke maatregel wat doe ik en hoe draagt het bij aan mijn einddoel”, voegt ze toe. 

Lees het hele artikel op pagina 28 van Bouwaktua van april 2023 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council