Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen. Het bedrijf werd in 2016 opgericht vanuit de installatietechniek, maar helpt ondernemingen nu ook bij certificeringstrajecten, zoals BREEAM-NL. We spreken Michel Kemper, senior-adviseur en oprichter: “We proberen in elk project een stuk duurzaamheid te krijgen. Vaak is de motivatie er al, maar wij proberen er nog een schepje bovenop te doen.”

De Groene Jongens heeft een breed scala aan opdrachten. Het bedrijf maakt installatietechnische ontwerpen voor zowel bestaande gebouwen als voor nieuwbouw. Kemper: “We verzorgen het hele ontwerp en hebben tijdens het ontwerpproces veel contact met de architect. We proberen er altijd een stuk duurzaamheid in te krijgen. Vaak is de motivatie voor duurzaamheid er al, anders zitten wij niet aan tafel. Maar wij proberen er nog een schepje bovenop te doen.”

Haalbaarheidsstudies

“We helpen klanten met duurzaamheidscertificeringen, zoals BREEAM-NL, GPR en met berekeningen die hiermee samenhangen, zoals MPG, BENG, gebouwsimulatie, ventilatie en losmaakbaarheidsberekeningen. Ook doen we veel haalbaarheidsstudies. Dan kijken we wat de mogelijkheden zijn om te verduurzamen. We onderzoeken verschillende opties en nemen ook de consequenties daarvan mee: wat zijn de gevolgen voor de kosten? En voor het binnenklimaat? Hoe is de klimaatverbetering en wat is de energiebesparing? We kunnen dit allemaal doorrekenen. Vaak resulteert zo’n advies ook in een ontwerptraject voor een klant.”

Meer impact

Het motto van het adviesbureau is: ‘Create more impact’. Dutch Green Building Council past daar goed bij. “We wilden al langer partner worden van DGBC,” vertelt Kemper, “maar omdat we nog in de start-upfase zaten, moesten we goed op de centjes letten. Nu hebben we een omvang bereikt, waarbij we die kosten kunnen dragen. DGBC geeft ons de kans ook andere partners te ontmoeten. Samenwerking met andere partijen wordt zo hopelijk makkelijker.”

Om meer impact te kunnen maken wil De Groene Jongens het liefst zo vroeg mogelijk een rol spelen in een traject. Kemper: “Dan kun je nog veel sturen op duurzaamheid. Wij leggen daarom het liefst vroeg in het traject verbanden tussen installatietechnische keuzes, bouwkundige keuzes en de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). Ook kijken we in de beginfase al naar subsidies voor certificeringen, investeringskosten enzovoort. Zo kunnen wij onze klanten goed inzicht geven in de mogelijkheden, en ook de onmogelijkheden.”

Gemeentehuis Dronten

Dat er veel mogelijk is, blijkt uit een project waar Kemper een aantal jaar geleden aan meewerkte. De Groene Jongens heeft toen het gemeentehuis van Dronten, een gebouw uit de jaren tachtig, langs een circulaire meetlat gelegd. Het pand moest energieneutraal worden gerenoveerd. “Het gebouw is energieneutraal gemaakt, maar we zijn veel verder gegaan door ook oog te hebben voor circulariteit. Zo wordt regenwater opgevangen en hergebruikt voor het spoelen van de toiletten. Heel veel bestaande constructies, deuren, en andere dingen uit het oude gebouw die nog goed waren, zijn hergebruikt in de nieuwe plattegronden.”

Wat niet kon worden hergebruikt, werd geïnventariseerd. “We hebben lijsten gemaakt van wat we nog beschikbaar hadden. Dat is verkocht aan andere partijen om in projecten te kunnen gebruiken. Uit de binneninrichting is veel weggegeven aan verenigingen en maatschappelijke organisaties in de gemeente Dronten. En in het kader van duurzaamheid hebben we ook veel dingen gewoon niet gedaan. De zonwering bijvoorbeeld. De buitenzonwering met motoren was aan vervanging toe. Maar we hebben besloten zonwerend glas toe te passen. Dat scheelt weer in het materiaalgebruik. Ook hebben we de keuze gemaakt om de gevel niet extra te isoleren. Energetisch was dat een verbetering geweest, maar milieutechnisch niet. We hebben heel bewust de MPG en BENG naast elkaar gelegd om zo de energiewinst en de footprint van het materiaal tegen elkaar af te wegen. Uiteindelijk was dit de beste keuze.”

Onconventioneel

Het adviesbureau werkt niet op een conventionele manier. Het is een platte organisatie zonder managers of directeur. “Er zijn wel mensen die een project trekken,” legt Kemper uit. “Als we een opdracht krijgen, wordt een van onze adviseurs projectleider. Maar daarnaast zijn we als team gezamenlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de organisatie. Dat betekent dat we taken als HR, boekhouding, sales en dergelijke hebben verdeeld. Daardoor hebben sommige collega’s een nevenfunctie. Op deze manier leiden we het bedrijf nu al jaren. Tot deze grootte gaat dat nog steeds goed. Verder hebben we mensen in dienst met heel diverse achtergronden: bouwkunde, technische bedrijfskunde, milieuwetenschappen, werktuigbouwkunde, installatietechniek en architectuur.”

Jongeren

De Groene Jongens maakt veel gebruik van werkstudenten. Volgens Kemper schuilt daarin de kracht van het bedrijf. “Wij hebben veel jongeren in dienst die nog studeren. Zij werken één of twee dagen per week bij ons. Deze jonge mensen leren veel bij ons, maar brengen ook veel nieuwe inzichten met zich mee. Dat leidt bij ons weer tot verbetering of meer efficiency in onze dienstverlening. Of zelfs tot nieuwe dienstverlening! Jongeren schakelen sneller en zijn handig met nieuwe technologie of digitale middelen. Bedrijven zouden dit meer moeten omarmen. Omdat wij een band met deze studenten opbouwen, kunnen we ze na hun studie ook regelmatig behouden. Ze krijgen dan een contract bij ons.”

Legodoosjes

Voor 2024 staat er een grote actie op de agenda, vertelt Kemper. “We gaan verhuizen naar een bestaand gebouw dat getransformeerd wordt op geheel circulaire wijze. Dat gebouw krijgt ook een GPR-certificaat (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn). Het wordt energieneutraal, krijgt een warmtepomp en zonnepanelen … We voldoen dan ook in één keer aan het Paris Proof-commitment, dat wij hebben ondertekend.”

“Ook hebben we onszelf ten doel gesteld dat de hele inrichting – van vergaderruimte tot keuken – 100 procent circulair wordt. We zijn nu aan het oogsten: urban mining. Dat betekent dat we kijken waar dingen overblijven die wij kunnen gebruiken. We stellen de inrichting af op wat er beschikbaar is en in onze legodoosjes zit. Met die stukjes gaan we bouwen. Materiaal dat we dan nog nodig hebben, kopen we in bij een circulaire bouwmarkt.”

Hoge duurzaamheidsdoelstelling

Voor de komende jaren heeft De Groene Jongens gezonde, maar geen torenhoge ambities. “We willen niet per se groeien of meer omzet draaien. Onze ambitie is dat we een team hebben en houden waarin de sfeer goed is. We willen leuke projecten doen met een hoge duurzaamheidsdoelstelling voor opdrachtgevers die op een vergelijkbare manier in de wedstrijd staan. Die doelstelling is het belangrijkst en hangt niet af van onze grootte of hoeveelheid FTE’s.”


Fotograaf gemeentehuis Dronten: Hennie Joesten

DGBC-partners

De Groene Jongens

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave