Duurzame kansen voor de vastgoedsector liggen voor het oprapen

Voor bestaande bouw liggen duurzame, maar zeker ook economische kansen voor het oprapen, blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau. Door het Energieakkoord 2013 is veel geïnvesteerd in duurzame energie. Terugdringen van energieverbruik lijkt een vergeten onderwerp, maar juist hier liggen kansen op het gebied van investeringen, besparingen, maar ook nieuwe werkgelegenheid.

Verbouwingen leiden direct tot werkgelegenheid in de bouwsector, schrijft de ING in het rapport ‘Energiebesparing in bestaand vastgoed’.

De overheid focust zich vooral op energiebesparing voor de woningmarkt. De grote winst valt echter te halen bij kantoren en winkels. Het energieverbruik van 180.000 kantoor- en winkelpanden staat gelijk aan dat van 1,5 miljoen huishoudens. Alleen al het elektriciteitsverbruik van de winkels van Ahold in Nederland bedroeg in 2012 551 miljoen kilowattuur. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van 150.000 woningen, evenveel als het aantal inwoners van een stad als Arnhem.

Winkelpanden

Ook andere retailpanden hebben een grote energiebehoefte. Winkels die zich laten voorstaan op duurzaamheid, richten hun aandacht vooral op het verduurzamen van het te verkopen product. Hierbij vergeten zij vaak de energiezuinigheid van de winkelruimte, aldus het rapport.

Een reden hiervoor is dat veel gehuurde winkelpanden in handen zijn van vastgoedeigenaren, die eventuele investeringen in energiebesparing niet direct terugzien. Toch ziet ING-rapport in alle sectoren wel stimuli voor vastgoedeigenaren. Zoals de bewezen waardestijging en een hogere bezettingsgraad van energiezuinige gebouwen.

Vastgoedeigenaren

Zo’n 60% van de kantoorgebruikers wil liever verduurzamen dan verhuizen. Eigenaren kunnen hier op inspringen en huurders voor langere termijn aan zich binden. Om huurders te motiveren, kan inzicht in de opbrengsten van energiebesparende maatregelen werken als een belangrijke incentive. Bijvoorbeeld door groene huurcontracten af te geven, waarbij een deel van de huurprijs de investering terugbetaalt.

Klik hier voor het rapport van ING Economisch Bureau.

Bron: www.vastgoedjournaal.nl

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave