Duurzame ontwikkelingen in Nederlandse gebouwde omgeving positief ontvangen op Klimaattop Bonn

Deze week was Martin Mooij namens Dutch Green Building Council vertegenwoordigd op de Klimaattop in Bonn. Hij sprak daar tijdens het Building Action Symposium over de rol van banken bij het verduurzamen van gebouwen. 

Hoe was het?

Ik kreeg positieve reacties op het verhaal over wat we hier in Nederland aan het doen zijn. Natuurlijk moet je opboksen tegen de Europese duurzaamheidslijstjes waar Nederland onderaan bungelt, net boven Malta. Maar toen ik vertelde over banken die in toenemende mate duurzaamheidseisen stellen aan financieringen, de taxateurs die duurzaamheid meewegen in hun waarderingen, de tools die we beschikbaar hebben en het Deltaplan Duurzame Renovatie waar we aan werken, waren de meesten geïnteresseerd.

Heb je interessante internationale contacten opgedaan?

In Nederland alleen al zijn er veel partijen bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Op Europees niveau, laat staan mondiaal, is dat aantal nog vele malen groter. Het is daarom goed om elkaar op zo’n conferentie te ontmoeten en van elkaars rol te weten. Op die manier wordt het gemakkelijker om samen te werken.

Nog een bijzonder moment meegemaakt?

Je loopt natuurlijk allerlei mensen tegen het lijf. Bijvoorbeeld H.E. Mr Inia Seruiratu, de minister van Landbouw, ruimtelijke en maritieme ontwikkeling en rampenmanagement van Fiji. Fiji organiseerde de Klimaattop en ondervindt als een van de eerste landen de directe gevolgen van de klimaatverandering. Hoewel hun klimaatproblimatiek vele malen urgenter is dan bij ons, prees ook hij de ontwikkelingen in West-Europa.

En nu?

Nu wordt gewerkt aan een factsheet met de bevindingen die daar zijn gedeeld. Zodat ook internationaal de Nederlandse ontwikkelingen kunnen worden overgenomen.

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen