EDGE Technologies: 'Een wereld waar leven op één staat'

EDGE koos er onlangs voor om een andere weg in te slaan om op die manier een nieuwe generatie duurzame en slimme gebouwen te creëren. Dat deed EDGE naar aanleiding van de kennis opgedaan tijdens de realisatie van het gebouw The Edge. Dat is het meest duurzame gebouw ter wereld. Het resultaat van de nieuwe keuzes: ontwerpen volgens innovatieve circulaire principes. EDGE-gebouwen zijn inmiddels groen, gebruikersgericht en met oog voor het oplossen van twee grote uitdagingen: verbetering van de wereldwijde duurzaamheid en het ontplooien van menselijk potentieel.

De basis van alle EDGE-ontwikkelingen is een blauwdruk die eisen stelt voor onder andere energie-efficiëntie en het gebruik van circulaire materialen. Dit zorgt ervoor dat alle EDGE-gebouwen holistisch worden ontwikkeld, maar altijd met oog voor creativiteit en innovatie. “Alle EDGE-gebouwen hebben een materiaalpaspoort en zijn gebouwd anticiperend op de lokale Nearly Zero Energy Building-voorschriften. Willen we de ecobalans van onze gebouwen te verbeteren, dan moet ieder gebouw en iedere installatie heroverwogen worden”, vertelt Sandra Gritti, Product Excellence Director van EDGE.

Optimaliseren

“Circa 70% van de klimaatinstallaties in gebouwen werkt niet correct, waardoor gebouwen tot 30% meer energie verbruiken dan nodig is. Alle EDGEgebouwen, nieuw of gerenoveerd, zijn intelligent gebouwd. Door een systeem van sensoren kan EDGE de installaties effectief optimaliseren en de energie-efficiëntie van bestaande installaties verhogen”, legt Gritti enthousiast uit.

Beton

Het gebruik van energiezuinige apparaten en het installeren van hernieuwbare energiebronnen is volgens haar echter nog maar het begin voor de gebouwde omgeving. “Neem als voorbeeld beton. Dat is wereldwijd de meestgebruikte hulpbron na water. Wereldwijd is er 76,2 miljard ton cement nodig, waarvan 70 procent wordt gebruikt voor de productie van beton. Dat zorgt voor een uitstoot van 38,2 miljard ton CO2. Daarom innoveert en test EDGE gebouwen met een houten, hybride constructie.” Zowel voor de renovatie van EDGE Olympic in Amsterdam, als de nieuwgebouwde EDGE Suedkreuz in Berlijn, verkent EDGE de mogelijkheden van een hybride, houten constructie. EDGE Suedkreuz zal zelfs de grootste constructie van dit type in Duitsland zijn, waardoor de CO2-uitstoot vermindert met tot wel 80 procent per m² vloeroppervlak.

Blijven innoveren

Ook na de realisatie van deze twee innovatieve gebouwen, is EDGE niet klaar. Het bedrijf streeft ernaar verder onderzoek te blijven doen en te blijven innoveren. EDGE is altijd op zoek hoe de impact op duurzaamheid te verbeteren is. “Het doel is om ten minste één EDGE-gebouw in elke stad in de wereld te realiseren om op die manier overal een voorbeeld te stellen”, besluit Gritti.

Over EDGE

EDGE is een vastgoedbedrijf dat
superieure gebouwen ontwerpt die een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid van mens en milieu. EDGE beschikt over decennialange ervaring binnen de vastgoed- en technologiesector en streeft er met een klantgerichte aanpak naar de bebouwde omgeving groener, slimmer en gezonder te maken. EDGE is het eigendom van OVG Real Estate met kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Berlijn, Hamburg en New York.

Magazine Toekomstbouwers

Bovenstaand artikel komt uit het, door DGBC gepubliceerde, magazine Toekomstbouwers. In het magazine staat hoe de negen Paris Proof themapartners, aan de hand van een stappenplan, aan de slag gaan met het Paris Proof maken van de gebouwde omgeving.

DGBC-partners

EDGE Technologies

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave