Edge voltooit EDGE Stadium Amsterdam

Na twee jaar van constructie kondigt Edge met trots de succesvolle oplevering aan van EDGE Stadium Amsterdam, een buitengewoon duurzame herontwikkeling van 29.500 vierkante meter kantoorruimte. PIMCO Prime Real Estate (voorheen bekend als Allianz Real Estate) selecteerde Edge als partner voor het verduurzamen van hun vastgoed. De gedeelde ambitie: het introduceren van een nieuwe generatie gebouwen.

Het resultaat is een vernieuwd ontwerp en een significante vermindering van het energieverbuik ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw. Daarmee is een stap gezet naar een CO2-neutrale toekomst.

Van bruin naar groen

EDGE Stadium voldoet ruimschoots aan de duurzaamheidseisen van deze tijd. Naar verwachting verminderen de operationele koolstofemissies van het oorspronkelijke gebouw met 70 procent. Het gebouw is voorzien van 1.250 vierkante meter zonnepanelen en een ondergrondse thermische energieopslag. Met een geschat verbruik van 20 kWh/m2/jaar door huurders en een basisgebouwverbruik van 22 kWh/m2/jaar blijft de totale energievraag van EDGE Stadium naar schatting ruim onder de totale operationele energiedrempel en voldoet daarmee aan het Klimaatakkoord van Parijs. Het gebouw draait op 100% hernieuwbare energie resulterend in bijna geen operationele emissies.

Bij de herontwikkeling van EDGE Stadium was ook aandacht voor het minimaliseren van ingebedde koolstof. Dit zijn emissies die samenhangen met de productie van materialen en het bouwproces. Balken en de bestaande betonnen structuur zijn hergebruikt, net als de binnenkant van de gevel van het atrium. Naar verwachting ontvangt EDGE Stadium dan ook een BREEAM Excellent keurmerk.

“Het was een genoegen om deel uit te maken van deze samenwerking. EDGE Stadium is een voorbeeldig resultaat van onze toewijding om duurzame grenzen te verleggen en zo te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en om verder te gaan met ingebedde koolstof. We hopen met dit soort herontwikkelingen ook anderen in de sector te inspireren om hun bestaande vastgoed een tweede leven te geven”, aldus Coen van Oostrom, oprichter en CEO van Edge.

Biophilic Design Elementen

EDGE Stadium is ontworpen door atelier Pro architecten met de nadruk op het behouden van veel van de oorspronkelijke elementen. Dit wordt gecombineerd met innovatieve functies die de gebruikerservaring verbeteren. De kantoorruimte is met ongeveer 50% vergroot door de twee vleugels uit te breiden in het atrium, dat hierdoor veel intiemer aanvoelt. Tevens is het gebouw vergroot door een lichte houten opbouw. Daarnaast is het oorspronkelijke koperen hart behouden en voorzien van een glazen gevel. Om het energieverbruik van het gebouw te optimaliseren en voor het gemak van de toekomstige huurders, is een zogenaamde IP Backbone geïmplementeerd. Groene elementen, zoals een 10 meter hoge ficus in het atrium, zorgen voor een een levendig en gezond werkmilieu. Het atrium is een van de meest opvallende kenmerken van het gebouw. Het omvat 1.500 vierkante meter. Dit creëert een ruimtelijk gebied dat klaar is om EDGE Workspaces als huurder te verwelkomen.

EDGE Workspaces biedt flexibele contracten en voldoet daarmee aan de vraag van de huidige gebruiker. Er is een werkomgeving gemaakt die gastvrijheid, connectiviteit en creativiteit bevordert. Om die interactie en samenwerking nog meer te stimuleren, zijn twee gemeenschappelijke dakterrassen aangelegd. Het project wordt gecertificeerd met een WELL-Gold-certificering. Edge bedankt alle partners die meewerkten aan dit uitgebreide project, met een speciale vermelding voor atelier Pro architecten, hoofdaanemer G&S Bouw, Bosman Bedrijven, Inbo, Arcadis, DWA, DGMR, Van Rossum, Loyens and Loeff, CBRE, 1530, AKD, Zuidas Amsterdam en vele andere betrokkenen.

DGBC-partners

EDGE Technologies

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025