Edwin van Noort (DGBC): ‘Je hebt lef nodig om het anders aan te pakken’

Hoe zorgen we ervoor dat we in 2050 energieneutraal zijn? Stichting Dutch Green Building Council zet vol in op een duurzame en toekomstbestendige gebouwde leefomgeving. Dat gebeurt onder andere door het uitgeven van BREEAM-certificaten aan duurzame gebouwen. Edwin van Noort (Manager Ontwikkeling) voelt de urgentie van duurzaam bouwen. “Het is te makkelijk om alleen naar TATA Steel te wijzen. Ik zie veel laaghangend fruit in de gebouwde leefomgeving”. Een gesprek over duurzaam en circulair bouwen in een wereld die in rap tempo verandert.

Wat drijft jou om zo intensief met duurzaam bouwen bezig te zijn?

“De wereld is aan het veranderen. Ik heb een kind van drie, ik zou heel graag willen zien dat hij ook kan zien wat wij nu zien. Reizen maken, naar de andere kant van de wereld gaan om een land te bezoeken. Zonder een enorm impact op het milieu te hebben. We hebben de aarde te leen en moeten er goed voor zorgen.”

Dat is mooi, en ook wel triest..

“Ik herinner me een man die apparatuur leverde voor de veevoerindustrie. Hij had een nieuw gebouw nodig. Rond die tijd was hij met zijn gezin naar de Malediven, twintig jaar nadat hij er voor het laatst was geweest. Hij wilde aan zijn kinderen het koraal laten zien dat hij toen zo indrukwekkend vond. Maar dat was er niet meer. Toen is hij helemaal omgegaan. Hij heeft alle keuzes voor zijn gebouw omgegooid en is voor BREEAM gegaan. Hij haalde de hoogste duurzaamheidsscore die we ooit in BREEAM voorbij hebben zien komen.”

De Nederlandse BREEAM certificering bestaat sinds 2009. Wat is er in die pakweg tien jaar veranderd?

“Duurzaamheid is een basisvoorwaarde geworden. Eerst was het meer een add on. ‘We ontwerpen een standaard gebouw en plakken er nog wat zonnepanelen bovenop’. Nu wordt veel meer vanuit de basis duurzaam ontworpen, een heel belangrijk verschil. Het zorgt ervoor dat je in de kern je gebouw veel beter circulair kan opbouwen. Dat achteraf aanpassen gaat niet, dan moet je toch gaan slopen. Ook de milieu impact van materialen wordt beter en meer beoordeeld, waar het vroeger over energieprestatie ging. Wat gebeurt er over twintig jaar met het materiaal, krijgen we dan een enorme afvalberg? Bij BREEAM telt dat mee. Wat gebeurt er met de materialen als de levensduur voorbij is? Heeft de producent bijvoorbeeld een retoursysteem dan word je daarvoor beloond.”

Circulariteit is enorm in opkomst. Hoe kijk jij hiernaar?

“Wat ik zie is dat de discussie vooral gaat over welke herbruikbare materialen we moeten gebruiken. Dat is heel goed. Maar er wordt onvoldoende gekeken naar waar de circulaire economie oorspronkelijk mee begon, namelijk andere eigenaarsmodellen. Dat je als gebouw eigenaar niet eigenaar bent van bijvoorbeeld je armaturen, maar verlichting leaset of huurt. Je wilt geen lamp, maar licht. En dat koop je in. De leverancier moet de energierekening betalen en kwaliteit garanderen. Zo wordt deze ook getriggerd om zo energiezuinige en goed mogelijke apparatuur te leveren. Dat haalt die ‘split incentive’ weg, waarbij de eigenaar van een gebouw bijvoorbeeld de isolatie inbrengt maar de huurder de energierekening betaalt. En als een product tegen het einde van de levensduur loopt, moet de leverancier het terugnemen en hergebruiken. Die heeft er dan ook belang bij dat wat hij na vijf jaar terugkrijgt van hoogwaardig niveau is. Dat kan op elk gebied in de bouw toegepast worden. Dat je bijvoorbeeld je gevel huurt, en daar een contract voor afsluit met de leverancier. Of een lift. Mitsubishi doet dat bijvoorbeeld, die leaset liften met een terugname garantie.”

 

Lees hier het volledige interview. 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council