‘Een leider stapt over zijn eigen schaduw heen’

Een groene leider, waar voldoet die aan? En hoe kan die bijdragen aan de versnelling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving? Met die vragen gingen de panelleden van de leiderschapstafel van Vattenfall met elkaar in gesprek. In een energiek en goed gesprek formuleerden zij samen de ingrediënten van groen leiderschap.

Vattenfall is één van de Paris Proof partners van Dutch Green Building Council en één van de vijf organisatoren van de leiderschapstafels op PROVADA 2019. Deze tafels leveren tevens input voor de beoordelingscritieria van de Green Leader Award die in september wordt uitgereikt. Cindy Kroon van Vattenfall had vijf kopstukken uit de markt aan tafel verzameld: Bram Adema van CFP, Dick Laheij van Heijmans Vastgoed, Mark Peterse van Portaal, Jan van Noordenne van Merin en Stephanie Mathas van RAI Amsterdam.

Hard werken

Met de vraag ‘gaan we het halen?’ opende gespreksleider Kroon het gesprek. Het antwoord van de vier mannen en vrouw is unaniem instemmend: ‘ja, maar er staat nog wel heel veel te gebeuren’. Hoewel Van Noordenne zich aansloot bij de haalbaarheid, durft hij wel te zeggen dat de huidige situatie hem tegenvalt: “Het is nu dramatisch! Maar met hard werken gaan we het halen.”

Balans vinden

Om het te halen is er leiderschap nodig. Van marktpartijen en overheid. En ook de maatschappij heeft een stem, zegt Stephanie Mathas (MVO-manager van RAI). Ongeacht waar die leider werkt, hebben de panelleden een duidelijk beeld aan welke eigenschappen een groene leider moet voldoen. Kroon trapte het zelf af: “Het gaat om de balans vinden tussen geld verdienen en duurzaamheid. De Green Leader heeft een succesvol duurzaam businessmodel.” Adema (managing director CFP) sluit zich daarbij aan: “Het leiderschap moet bewezen zijn en het moet grootschalig zijn of de potentie daartoe hebben”, terwijl Mathas zegt: “Een leider is in dienst van de maatschappij en niet van zichzelf.”

Breder trekken

Laheij (directeur Heijmans Vastgoed) wil het breder trekken: “Leiders zijn mensen die aanzetten tot cultuurverandering. Zij die ervoor zorgen dat duurzaamheid een moetje wordt. Denk bijvoorbeeld aan de mensen achter de Urgenda-rechtszaak.” Peterse (Programmamanager Duurzaamheid bij Portaal) voegt daaraan toe: “Zij die werkelijk dingen in beweging zetten ja, dat zijn leiders. Als je over je eigen schaduw durft te kijken.” Van Noordenne is dat het daar mee eens: “Een echte leider durft kennis te delen, ook al is het met concurrenten.”

Professionals

Bram Adema

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave