Eerste Paris Proof rijksmonument geopend in Maastricht

Een historisch Maastrichts monument  is door Edge en 3W real estate herontwikkeld tot nieuw hoofdkantoor van dsm-firmenich. In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Maxima, nationale en lokale ambtenaren en overige genodigden werd de opening ervan feestelijk gevierd.

Het ambitieuze project heeft de voormalige Ambachtsschool, een rijksmonument uit 1911, getransformeerd in een kantoorgebouw dat voldoet aan de hoogste normen op het gebied van welzijn, energie-efficiëntie en milieuprestaties. Een schoolvoorbeeld van adaptief hergebruik in een herontwikkeling die verleden en toekomst verenigt en daarmee de levensduur van een rijksmonument verlengt.

Het eerste Paris Proof rijksmonument

Het hoofdkantoor van 10.740 vierkante meter in het stadsdeel Wyck is het eerste gerenoveerde rijksmonument in Nederland dat Paris-Proof wordt vanwege de lage operationele CO2-voetafdruk. Door de bestaande structuur van de Ambachtsschool te integreren met nieuwe moderne toevoegingen, hebben de ontwikkelaars de levensduur en het doel van dit erfgoedgebouw voor toekomstige generaties verlengd.

Innovatieve werkplek

"Dit gebouw is een voorbeeld van een duurzame toekomst die diepgeworteld is in ons verleden", zegt Coen van Oostrom, oprichter en CEO van Edge. "We zijn er trots op samen te werken met 3W real estate om dit iconische Maastrichtse monument nieuw leven in te blazen als een werkplek die de innovatieve en vooruitstrevende waarden van dsm-firmenich weerspiegelt." De ontwerpteams werkten nauw samen en in minder dan 3 jaar na de eerste schets werd een 'clubhuis'-gevoel gecreëerd. Door het gebruik van open ruimtes wordt de samenwerking tussen de medewerkers van dsm-firmenich bevorderd.

Biofiele ontwerpelementen

De neorenaissance buitenkant van het voormalige Ambachtsschoolgebouw is bewaard gebleven. Het interieur is zorgvuldig gemoderniseerd met behoud van originele architectonische details zoals de hoofdtrap, houten balken en de indeling van de voormalige klaslokalen. Het oude gebouw is door een prachtig glazen atrium verbonden met het nieuwe kantoorgebouw van drie verdiepingen. Het nieuwe hoofdkantoor biedt een lichte, open en gezonde werkomgeving die is afgestemd op hybride werkpatronen. Het bevat biofiele ontwerpelementen zoals natuurlijke verlichting, groen en buitenruimtes die het welzijn van de werknemers bevorderen. De trappen zijn een visueel opvallend en aantrekkelijk element. Door dit ontwerp, worden de werknemers verleid vaker te kiezen voor de gezondere en actiever optie in plaats van gebruik te maken van de liften.

Jaco Meuwissen, CEO van 3W real estate voegt hieraan toe: "Dit was een ongelooflijk ambitieuze onderneming die tot stand is gekomen door een geweldige samenwerking tussen alle partners. Het resultaat is een voorbeeld van adaptief hergebruik dat het gebied nieuw leven inblaast."

Duurzaamheid als kern

Het ontwerp en de bouw van het gebouw heeft duurzaamheid door middel van energie-efficiëntie, waterbesparing, biodiversiteit en materiaalkeuze als uitgangspunt. Het gebouw is voorzien van uitstekende isolatie, efficiënte HVAC-systemen, opwekking van zonne-energie met PV-panelen op het dak, gekleurde zonnepanelen in de gevel en zonnecellen in het glazen atrium, maar ook slimme verlichting en uitgebreide energiemonitoring. Waterbesparende maatregelen omvatten efficiënte armaturen en innovatief regenwaterbeheer. Het materiaalpaspoort van het gebouw zorgt voor een holistische benadering van duurzaamheid, minimaliseert de milieu-impact op lange termijn en vergemakkelijkt toekomstige aanpassingen en hergebruik van materialen. Het project streeft naar BREEAM-NL Outstanding en WELL Platinum certificeringen.

 

DGBC-partners

EDGE Technologies

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave