ETAP Lighting International kiest resoluut voor circulaire economie

Verlichtingsspecialist ETAP Lighting International, met hoofdkwartier in Malle, zet een nieuwe stap in zijn transformatie tot leverancier van circulaire verlichtingsdiensten. De familiale groep geeft haar volledige product portfolio een nieuw, circulair design en legt zich de komende jaren toe op ‘Circular Light as a Service (C-LaaS). Steeds meer klanten rekenen immers op ETAP om hun lichtvoorziening te garanderen in plaats van armaturen of een verlichtingssysteem aan te kopen. De transformatie krijgt ook vorm in een nieuw logo, dat de groep vandaag lanceert.

ETAP Lighting International werd opgericht in Antwerpen in 1949. In 70 jaar tijd groeide het uit tot een Europese groep, die armaturen en systemen voor verlichting en noodverlichting ontwikkelt, produceert, installeert, financiert en onderhoudt. ETAP realiseert energiezuinige, flexibele en comfortabele verlichtingsoplossingen voor elke professionele omgeving: kantoren, industriële gebouwen, winkels, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, enz... Het bedrijf heeft een sterke reputatie opgebouwd in maatwerk en het upgraden van bestaande verlichtingsinstallaties zonder uitgebreide renovatiewerken.

De groep heeft de ambitie om de komende jaren haar leidende positie in de verlichtingsmarkt te versterken door een verdere transformatie tot leverancier van ‘Circular Light as a Service’.

Voortbouwen op leiderschap in energiezuinige oplossingen

“Duurzaamheid zit al decennialang in het DNA van ons bedrijf”, vertelt CEO Dominiek Plancke. “Zo zijn we toonaangevend in uiterst energiezuinige led-oplossingen met een lange levensduur. Dat is de eerste stap in een energiebewuste, circulaire samenleving: ervoor zorgen dat verlichting minder snel vervangen moet worden en dat er dus minder grondstoffen nodig zijn.”

“Maar onze ambitie reikt veel verder. Daarom nemen we deel aan het Science Based Targets- initiatief van The Shift om onze CO2-uitstoot op een wetenschappelijk onderbouwde manier te verminderen en zo een bijdrage te leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen.”

ETAP Lighting International heeft zichzelf een dubbele doelstelling opgelegd. Enerzijds wil het zijn eigen ecologische voetafdruk reduceren, met al tegen 2025 een CO2-reductie van 55%. Daartoe wordt onder meer de recent geïnstalleerde zonnepaneleninstallatie, goed voor een jaaropbrengst van 500.000 kWh, uitgebreid. “Ook in onze productie optimaliseren we continu. Door een investering in warmterecuperatie in onze lak-afdeling besparen we bijvoorbeeld 63 ton CO2”, aldus de CEO.

Volledig gamma krijgt circulair design

Anderzijds helpt het bedrijf ook zijn klanten om minder CO2 uit te stoten. Dominiek Plancke: “Daarvoor gebruiken we innovatieve led-oplossingen met een geoptimaliseerde lichtverdeling, maken we een lichtontwerp met het minimaal benodigde aantal armaturen en tenslotte voegen we er een lichtregeling aan toe. Bij een renovatie halen we daardoor tot 80% energiebesparing.”

De verlichtingsgroep wil echter nog verder gaan. Ze is gestart met een doorlichting van haar volledige product portfolio en trekt resoluut de kaart van de circulaire economie. Alle bestaande toestellen krijgen een make-over die ervoor moet zorgen dat ze gemakkelijker te onderhouden, te hergebruiken of te ontmantelen zijn.

Dominiek Plancke: “In de lente lanceren we alvast een nieuwe versie van de E8-armatuur voor de voedingsindustrie, die voldoet aan de principes van ‘design for circularity’. Samen met kennisinstellingen werkt onze researchafdeling aan een circulair redesign van alle bestaande producten maar uiteraard ook aan nieuwe modellen binnen deze visie. Op die manier geven we onze klanten een garantie op kwaliteitsvolle circulaire verlichting met een minimale impact op onze planeet.”

Lokale aanwezigheid cruciaal voor ‘Circular Light as a Service’

De verlichtingsgroep ontwikkelde de voorbije jaren al een dienstenpakket rond ‘Light as a Service’, waarbij ze instaat voor de ontwikkeling, de productie, de installatie en het onderhoud van een verlichtingsproject op maat. “Ongeveer 15% van onze omzet op de Belgische markt bestaat intussen uit LaaS-projecten. We zien dat steeds meer klanten, zowel bedrijven als publieke instellingen, daar belangstelling voor hebben. Dankzij onze lokale aanwezigheid in diverse Europese landen kunnen we steeds de juiste oplossing voorstellen, rekening houdend met bestaande samenwerkingsverbanden, wat een concurrentieel voordeel is tegenover grote internationale groepen.”

De volgende stap in deze evolutie is ‘Circular Light as a Service’, een concept dat volop inspeelt op de Europese Green Deal. “Meer dan de helft van onze projecten omvat een renovatie van bestaande verlichting. Met C-LaaS leveren we slimme en performante oplossingen, waarbij we tevens zorgen voor een efficiënt onderhoud zodat de klant zich geen zorgen meer hoeft te maken”, stelt de CEO. “Ook als een verlichtingsarmatuur stuk zou gaan of aan het einde van zijn gebruikscyclus is, neemt ETAP de vervanging en het recycleren voor zijn rekening.”

“We hopen uiteraard dat deze aanpak en haar toegevoegde waarde ook in aanbestedingsprocedures een kans krijgt. Wie een circulaire investering bekijkt over zijn hele levensduur, is vanaf meet af aan beter af, zowel qua kostprijs als ecologische voetafdruk.”

ETAP blijft investeren in transformatie

Het bedrijf investeert op jaarbasis ruim 7 procent van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling. Ook in zijn productie wordt in nieuwe technologieën geïnvesteerd, waaronder cobots. Dominiek Plancke: “We maken ons productieapparaat nog flexibeler en meer wendbaar dan vroeger. Zo kunnen we sneller inspelen op specifieke vragen van klanten en kan maatwerk in het kader van circulaire projecten vlotter worden afgehandeld. We passen bijvoorbeeld de Quick Response Manufacturing- methodiek toe, waarbij we op de kennis van al onze medewerkers beroep doen om sneller en meer wendbaar te worden. En we zullen verder blijven investeren om onze producten, diensten en het hele bedrijf te laten transformeren tot leidende speler in circulaire verlichtingsdiensten.”

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave