De studie is een beschouwing over ‘de weg naar WLC’. ‘Waar staan we nu, welke regelgeving is er al?’ - dat zijn de vragen die de leidraad vormden voor het onderzoek. Het eerste deel is nu afgerond, medio 2023 is de roadmap gereed. DGBC ziet dit EU-onderzoek als aanmoediging om het rekenprotocol en carbonbudgetbenadering verder te ontwikkelen voor Nederland.
Download hier de samenvatting die DGBC maakte
Carbon budget
De uitkomsten zijn allereerst heel interessant voor alle nationale regeringen binnen de EU. Zij moeten data verzamelen, zodat ze inzicht krijgen en een basis kunnen leggen voor nationaal beleid. Dat moet gericht zijn op het – heel fors – terugbrengen van alle uitstoot, tot binnen het ‘carbon budget’ per gebouw (groen in de grafiek). Dat is het nieuwe maximum aan CO2, waarmee de EU binnen de normen blijft voor 1,5 graad opwarming. Zoals in de grafiek te zien is, ligt die bovengrens drastisch lager dan de uitstoot nu. In de komende 10 jaar zal dus een enorme inhaaloperatie (‘Delayed Action’) uitgevoerd moeten worden.
Consistent beleid in EU
Ook is het rapport interessant voor Nederlandse bedrijven die buiten de landsgrenzen werken, omdat de EU consistent beleid wil zien in alle lidstaten, dus ook op WLC-gebied. Consistentie betekent bijvoorbeeld dat producenten hun producten niet op 3 verschillende manieren hoeven te berekenen (wat nu wel het geval is) of dat een ontwikkelaar verschillende doelstellingen aan moet houden per land.
Lees hier meer over het huidige WLC-beleid in Europa en Nederland.