Europees Parlement steunt strengere klimaatwetten

Gebruikers gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat is de uitkomst van de stemming vandaag van het Europees Parlement over een strenger klimaatwetgevingspakket. Concreet betekent dat de Europese Unie in 2030 55 procent minder broeikasgassen uitstoot dan in 1990. De wetten zijn onderdeel van het grote klimaatpakket Fit for 55 dat Frans Timmermans in 2021 introduceerde. 

Het emissiehandelssysteem (ETS), dat een plafond aan de uitstoot stelt, is bijvoorbeeld aangescherpt. Deelnemers aan het ETS moeten hun uitstoot monitoren en rapporteren en bij de rapportage voor elke ton CO2 en andere broeikasgassen een emissierecht overhandigen.

Emissiehandelsysteem 

Het huidige ETS-systeem heeft invloed op de (bouwmaterialen)industrie. Een hoge CO2-prijs wordt in toenemende mate bepalend voor de keuze van materialen voor de bouwsector. Bouwmaterialen met een hoge uitstoot, zoals beton en staal, worden duurder door dit mechanisme.

Carbon Border Adjustment Mechanism

Een andere wet is het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Het CBAM is een toevoeging op het Europees ETS-systeem. Importeurs van goederen buiten de EU betalen hierbij het verschil in de prijs van de CO2-certificaten aan de grens ten opzichte van de prijs van CO2 in de Europese Unie. CBAM is geen ‘cap and trade’ systeem, maar spiegelt de Europese ETS-prijs. 

De CBAM helpt om zogenaamde ‘carbon leakage’ tegen te gaan. Dit is de situatie waarbij bedrijven hun productie verplaatsen naar landen waar de kosten voor CO2-uitstoot lager zijn. De verwachting is dat CBAM de producenten buiten de EU stimuleert hun productieproces te verduurzamen.

EU-beleid bouw en vastgoed

Lees meer over deze en andere Europese wetten en richtlijnen in de DGBC-publicatie

Bron nieuwsbericht: NOS

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave