Extinction Rebellion aan tafel bij DGBW Green Talks: “Paris Proof is niet genoeg”

Extinction Rebellion bezette afgelopen maandag een deel van de Amsterdamse Zuidas om aandacht te vragen voor het klimaat. Precies op het moment dat hier de Dutch Green Building Week begon. De actiegroep haalde de landelijke talkshowtafels niet met hun oproep, in tegenstelling tot bijvoorbeeld influencer Famke Louise met haar oproep om coronamaatregelen te negeren. Wél schoof Extinction Rebel Pippi van Ommen aan bij de DGBW Green Talks in Circl: “Paris Proof is niet genoeg!”

De DGBW Green Talks van donderdag 24 september 2020 begint onder leiding van presentator Twan Huys met een gesprek tussen econoom Matthijs Bouman en Urgenda directeur Marjan Minnesma over de duurzame toestand in de wereld. Bouman, naar eigen zeggen ietwat cynisch: “Het milieubewustzijn neemt altijd af in crisistijd, dat is nu eenmaal zo.” Minnesma fel: “We hebben de oplossingen en het geld! We moeten alleen de investeringen naar voren trekken.” Ze doelt op het initiatief van Urgenda om particuliere woningbezitters te steunen met een investeringspakket om hun woning te verduurzamen met een terugverdientijd van 15 jaar. Bouman blijft sceptisch, hij is wel vaker op bijeenkomsten geweest waarin het ‘groene geld’ al is verdeeld nog voordat het is gevonden. “We moeten er niet te gemakkelijk over denken.”

‘Gekke discussie’

Pippi van Ommen (24) van Extinction Rebellion heeft het voorgerecht van de talkshow zo eens aangehoord, en concludeert dat ze het maar een gekke discussie vindt. Voor haar is het helder: er zijn twee partijen die het niet willen verduurzamen: de politiek en de bedrijvenlobby. En zolang zij het niet willen, blijven Van Ommen en haar Extinction Rebellion-collega’s actievoeren, burgerlijk ongehoorzaam actievoeren.

‘Ik wil zaken op de agenda krijgen’

Niet dat ze dat wil. “Ik hoef niet per se de alleraardigste persoon ter wereld gevonden te worden, maar nee, leuk is het natuurlijk niet. Maar het is nodig. We willen zaken op de agenda krijgen”, verklaart Van Ommen. Dan maar zo dus, de straat op, met creatieve en disruptieve acties. Drie dingen wil ze voor elkaar krijgen: dat de waarheid wordt verteld, dat burgers meer inspraak krijgen en dat het juiste gedaan wordt. Vandaar dat juist de Zuidas, waar de grote gevestigde bedrijven meer zouden moeten doen tegen klimaatverandering, doelwit was deze maandag.

Foto: Twan Huys in gesprek tijdens de talkshow Green Talks.

Klik voor meer foto's hier.

 

Het verdraaide beeld van hanenkammen

Aandacht voor hun blokkade was er mondjesmaat. En als er al aandacht voor was, dan werd Extinction Rebellion vooral weggezet als ‘club met klimaatgekkies’. “Dat is wat de media doen”, aldus Van Ommen. Marjan Minnesma van Urgenda probeert naar een verklaring te zoeken. Mogelijk hadden de eerste acties van de groep inderdaad een hoog ‘hanenkam’-gehalte. Daarna wordt het moeilijker om dat beeld te nuanceren. Voor Pippi van Ommen wordt hier de rol van de media nog eens bevestigd: “Het zijn inderdaad de beelden die dat doen.”

Een wanhoopsdaad

Van Ommen wil maar wat graag in gesprek. Aan talkshowtafels, met bedrijven, met de overheid. Een volgende suggestie aan het adres van Extinction Rebellion: of de groep niet op zoek moet naar meer effectievere manieren van actievoeren. Van Ommen reageert: “We weten al meer dan dertig jaar over klimaatverandering. Er zijn protestmarsen geweest, handtekeningen verzameld, petities getekend. Het helpt niet. Niet genoeg. Wat wij doen, burgerlijk ongehoorzaam doen, is in feite een wanhoopsdaad. De geschiedenis vraagt van ons om dit te doen.”

In gesprek gaan

De uitnodiging van Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council en organisator van de talkshow, aan Extinction Rebellion om aan te schuiven aan de Green Talks-tafel in ‘het hol van de leeuw’, is daarom net zo welkom als ongewoon voor Van Ommen. Het vormt een mogelijkheid om het gesprek aan te gaan, zeker als Peter Göbel, verantwoordelijk voor vastgoed bij ING, ook aan tafel schuift. Voor Van Ommen is ING een van de vele bedrijven die het beter moeten doen.

Zakelijk activisme

“Ik zie mijzelf als zakelijk activist”, stelt de ING-directeur zichzelf voor aan Pippi van Ommen. Göbel doet uit de doeken wat ING doet om gebouwen te verduurzamen. Inmiddels, zo geeft Göbel een tussenstand, is 85% van het vastgoed in de portefeuille van ING groen. Het is het effect van een actieplan dat zeven jaar geleden is geïntroduceerd. “Maar schaamt u zich niet?”, doelt Van Ommen op de lage positie van ING op de eerlijke bankenwijzer. Göbel reageert: “Ik denk dat je beter onderdeel kunt zijn, en vanuit die positieverandering teweeg kunt brengen.” Begrijpelijk. Dan toch: “Ik denk dat u meer kunt doen.”

Het moet eerder!

De dialoog tussen de actievoerende nieuwe generatie en de gevestigde groene beweging is de grote winst van de afsluitende talkshowmiddag van de Dutch Green Building Week. Het geeft de beweging naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving weer een extra noodzakelijke zet in de goede richting, richting de Parijse klimaatdoelstellingen. Daarover gesproken, besluit Van Ommen: “Paris Proof is niet genoeg: het moet eerder!”

 

Bekijk hier de Green Talks uitzending van donderdag 24 september

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025