Fiona van't Hullenaar tijdens Future Leaders Program: "Mensen ruiken onechtheid op afstand "

"Je moet het intrinsiek menen. Men moet voelen dat jij het echt zo vindt" stelt Fiona van 't Hullenaar, als directeur Campus en Vastgoed verantwoordelijk voor de huisvesting van de Universiteit Utrecht. Ze ging in gesprek met een groep jonge professionals uit het DGBC Future Leaders Program over haar ervaringen met leiderschap in duurzaamheid. "Mensen ruiken onechtheid op afstand. Dus zorg dat wat je doet congruent voelt met wie je bent."

Future Leaders Program dag 2

Op dag 2 van het groene leiderschapsprogramma van DGBC waren de young professionals aan de slag gegaan met het uitdragen van hun eigen missie. Coach en trainer Niek de Vries nam de deelnemers op beeldende wijze mee in de eigenschapen van effectief leiderschap. Pro-actief zijn, beginnen met het einde voor ogen, en tijd maken voor wat belangrijk voor je is.  Ter voorbereiding hadden de deelnemers de context van hun missie via een mindmap in beeld gebracht. Maar hoe breng je je verhaal vervolgens effectief over op je publiek? Gijs Nillessen en Loes Gankema van de Pitch Academy trainden de deelnemers en gaven constructieve feedback op hun pitches. Hoe kort een pitch ook mag zijn, er valt veel aan te schaven. In opeenvolgende rondes konden de deelnemers de structuurtips meteen implementeren. Maar ook de vorm kreeg aandacht: spelen met het podium, met beweging, met je handen. "Ook voor vergaderingen is dit heel bruikbaar", stelde een deelnemer.  "Ik neem nu vaak toch wel een veel te lange aanloop naar mijn uiteindelijke punt".

Beweging

De future leaders staan te popelen om zaken rond duurzaamheid in beweging te brengen.  In het slotgesprek bood Fiona van 't Hullenaar een inkijkje in de manier waarop zij die beweging veroorzaakt. Om te beginnen is een goed werkend team een basisvoorwaarde. "Zorg dat je team taakvolwassen is en goed samenwerkt. En besteed daar tijd en aandacht aan."

Vervolgens is goed stakeholdermanagement van belang. "Probeer je in iemand anders te verplaatsen. Maak een perspectief voor iemand waar hij ja tegen kan zeggen. Ga luisteren maar wees ook duidelijk over wat je zelf wilt. Soms krijg je een deur in je gezicht of zeggen mensen dat je gek bent. Uiteindelijk moet je het ook gewoon doen en niet teveel mutsen dat iets niet zou kunnen. Zoek naar oplossingen, ook bijvoorbeeld in een businesscase, waarom zou de terugverdientijd niet 15 jaar kunnen zijn op een duurzaam project."

Timemanagement

Ook over timemanagement heeft Fiona tips voor de groep. "Probeer voor jezelf scherp te houden waarom je eigenlijk doet wat je doet. Aan  het eind van de week kijk ik terug in mijn agenda hoeveel tijd ik heb gestoken in de dingen die ik belangrijk vind. En of dat in balans is. Dat houdt je scherp op je doelen, niet je middelen."

Kompas

Op de vraag naar haar kompas geeft Fiona openhartig antwoord. "Ik vraag me elke dag bewust af wat ik uit die dag wil halen. Ik wil mensen inspireren dat ze dingen doen waar ze blij van worden. Jullie kunnen ook mensen in beweging zetten die weer anderen in beweging zetten. Wees daarbij eerlijk en ga niet sociaal wenselijk lopen doen. Ga na of iets congruent voelt met jezelf. En als dat zo is... dan moet je gáán en er verder gewoon lak aan hebben".

 

Meer informatie ver het DGBC Future Leaders Program: www.dgbc.nl/flp

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed