Van Staaij schuift op verzoek van DGBC aan bij interviewer Lars Sørensen. In het gesprek staan de Paris Proof doelstellingen centraal. Voor ontwikkelaars een onderwerp waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden, maar Sørensen vraagt zich af hoe dat bij de aandeelhouders is. Hij wil dan ook van Van Staaij weten hoe de Paris Proof doelstellingen volgens haar leven onder fondsen en aandeelhouders.
Als één schaap
“Het is gewoon een topic geworden en dat is belangrijk. Er moet iemand zijn geweest die heeft gezegd ‘dit vinden we gewoon belangrijk’. En als één schaap over de dam is, volgt de rest in die wereld. Het is ook een hele grote opgave. Ik was mijzelf er ook niet echt bewust van dat 40% van de CO2 uitstoot uit de gebouwde omgeving komt en dat is natuurlijk wel een hele grote verantwoordelijkheid”, vertelt Van Staaij uit ervaring.
Winst behalen
Op zoek naar koplopers en inspirerende voorbeelden komen Sørensen en Van Staaij al snel uit bij bijvoorbeeld ING en soortgelijke grote banken en fondsen. Volgens Van Staaij is daar ontwikkelen zonder duurzaamheid al bijna niet meer mogelijk. De winst is volgens haar dan ook niet bij de banken en ontwikkelaars te behalen, die moet volgens de Real Estate Manager in de laag daaronder worden gezocht. “In de private markt moeten ook koplopers komen. Die markt is namelijk best wel groot, er zitten ook grote beleggers tussen.” Toch heeft ze er wel vertrouwen in dat de doelstellingen van Parijs haalbaar zijn: “Het goede is dat met Parijs dat het in bepaalde mate wordt opgelegd. Ze zullen iets moeten doen.”