FSC bestaat 20 jaar

FSC is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Inmiddels zijn er zo’n 30.000 bedrijven, waaronder multinationals, aangesloten en kopen FSC-gecertificeerd hout en papier in. FSC-certificering draagt bij om de wereldwijde ontbossing een halt toe te roepen. Bovendien treedt er een sterke verbetering op in de biodiversiteit en de leefomstandigheden van arbeiders en lokale bevolking, zeker in de tropische bossen. Dit is de belangrijkste conclusie als FSC na 20 jaar de balans opmaakt. 

“We zijn trots op wat we hebben bereikt de afgelopen 20 jaar, we zijn van ver gekomen. Maar er is veel meer te bereiken. En dat is absoluut noodzakelijk voor de bossen”, zegt directeur van FSC-International  Kim Carstensen. FSC heeft op dit moment 185 miljoen hectare gecertificeerd bos en 10% daarvan ligt in de tropen. Ons doel is om de komende tijd naar 400 miljoen hectare te groeien, waarvan een aanzienlijk deel in de tropen.”

Gebruik van FSC-gecertificeerd hout in Nederland naar circa 40% gestegen

Ook in Nederland wordt flink gewerkt om de vraag naar FSC-hout te vergroten. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: ”We werken samen met onze partners vanuit de markt en overheid om de bossen te redden. En we bereiken veel. De afgelopen 15 jaar is het gebruik van FSC-gecertificeerd hout in Nederland verhoogd van 4% naar circa 40%. Vorige maand is de 1.000e aannemer FSC-gecertificeerd, bouwbedrijven en houthandelaren zetten zich gezamenlijk in voor meer duurzaam gecertificeerd hout in bouwprojecten, Nederlandse bouwmarkten hebben steeds meer FSC-hout in de schappen liggen en we ondersteunen een steeds groter wordende groep opdrachtgevers bij de invulling van hun duurzaam inkoopbeleid. Het is een paradox: hoe meer gecertificeerd houtgebruik, hoe beter de bescherming van de bossen.”

Innovaties in de houtsector: Keten Award 2014

Op 29 januari tijdens het Nieuwjaarsevent wordt ook de Keten Award 2014 uitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan het meest aansprekende bouwproject met FSC-hout. De toepassing van FSC hout in het gebouw en de onderlinge samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten staan hierbij centraal. Nominaties zijn De Ontmoeting in Amstelveen (een nieuwbouwproject dat zorgvoorzieningen en commerciële ruimten combineert. Een groen project in veel opzichten, waarbij vooral de toepassing van een grote variatie aan (tropische) houtsoorten opvalt),  het renovatieproject Olympia in Amsterdam (Groot volume FSC-hout en een grote variëteit van houtsoorten) en de spectaculaire fietsbrug over de A28 , Harderwijk (letterlijk een uithangbord voor het gebruik van FSC-hout in de GWW-sector).

FSC-gecertificeerde bossen maken het verschil

Tim Rayden (technisch adviseur bij Wildlife Conservation Society) is een expert op het gebied van certificering van bosbeheer en houthandel en werkt vooral in tropische bossen. Rayden: "Er is een wezenlijk verschil tussen gecertificeerde en niet-gecertificeerde bossen in de tropen: FSC-gecertificeerde bossen hebben duidelijk een positief effect op de sociale aspecten, en FSC-normen verminderen sterk de negatieve effecten van houtkap op biodiversiteit. Verder zijn er steeds meer aanwijzingen dat FSC een positieve invloed op de overheid heeft door het bevorderen van transparantie en participatie. Voor de besparing van bosecosystemen in de tropen, is  FSC-gecertificeerde bosbouw een essentieel onderdeel van de oplossing.”

Samenwerking in de keten

Op het FSC Nieuwjaarsevent komen sprekers uit onder andere de overheid, de bouwwereld, handelaren en de verpakkingsindustrie samen en delen hun innovaties en ideeën over hoe we duurzaam de toekomst in moeten. Gort: ”Je ziet dat de spelers in de markt en de overheid gezamenlijk optrekken om hun keten te verduurzamen. Dat stemt me hoopvol!”

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council