Nieuwe energie
De afgelopen vijf jaar is er veel veranderd in onze denkwereld rondom duurzaamheid. In de tijd dat we als sector niet de benodigde energie leken te willen leveren om het onderwerp goed op te pakken, schreef een oud FLP-er in haar afsluitende column verklarend dat duurzaamheid helaas niet sexy werd gevonden.
Ondertussen zijn we -gelukkig- massaal uit de preutsheid rondom het onderwerp gestapt en volop gaan experimenteren. Ook ikzelf moest vijf jaar geleden nog googelen wat termen als natuurinclusiviteit en free-floating deelauto’s betekenden; nu zijn de onderwerpen niet meer weg te denken uit zo’n beetje alle tenders die in ontwikkelland worden gewonnen.
De balans tussen disciplines in ontwerpteams en ieders rollen daarin zijn ook veranderd, op een positieve manier. Zo werden houtbouwers tot voor kort gevraagd om conventionele gebouwen om te tekenen naar houten gebouwen, nu worden projecten vanaf de eerste seconde in hout ontworpen (met alle voordelen van dien).
Mijn persoonlijke favoriet in die veranderende rollen is misschien wel die van ecologen: tot niet al te lang geleden werd hen -laten we eerlijk zijn- vooral aan de achterkant van het proces gevraagd om brandjes te blussen met mitigerende maatregelen, als er bijvoorbeeld opeens een vleermuis werd gevonden. Vandaag de dag zitten ze vanaf het begin aan tafel om mee te ontwerpen vanuit hun passie om natuur te versterken, omdat we gelukkig tot het inzicht zijn gekomen dat ecologie essentieel is in een duurzamere en gezondere gebouwde omgeving.
Als we zeggen dat we nieuwe dingen niet willen doen of verkennen, omdat ze energie zouden kosten, dan kijken we niet goed naar de balans in ontwerpteams als systeem: iemand die een nieuwe rol binnen het doen van verkenning krijgt, geeft vaak namelijk meer energie dan het de rest van het team kost. Kijk alleen maar naar de enorme energie die ecologen vanuit hun veranderde rol aan de voorkant aan tafel brengen, dan slaat die balans altijd naar de (energie)positieve kant door.
Over het Future Leaders Program
Deze column is geschreven door een deelnemer van het Future Leaders Program. Tijdens dit leiderschapsprogramma ga je samen met bestaande leiders en generatiegenoten aan de slag om jouw ambities te concretiseren, doe je nieuwe kennis en inzichten op en krijg je coaching op gedrag en competenties.
Enthousiast geworden en wil je ook deelnemen? Of ken je iemand die met persoonlijk leiderschap en duurzaamheid aan de slag wil? Dit jaar organiseert DGBC de achtste editie van het Future Leaders Program.