Gebiedsontwikkeling, hoe doen ze dat in het buitenland?

Met een grote binnenstedelijke woningbouwopgave voor de boeg is het interessant om te kijken naar nieuwe vormen van gedeeld wonen waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Sue Riddlestone, mede-oprichter Bioregional London, kijkt vanuit duurzaamheidsambities naar opgaven voor gebiedsontwikkeling. Zij is op 7 november spreker op het ‘Praktijkcongres Gebiedsontwikkeling’.

 

Elf jaar geleden richtte Riddlestone BioRegional op, een vastgoedbedrijf dat meehielp met de bouw van een 8.000 woningen tellend eco-dorp in de Chinese stad Guangzhou. Inmiddels heeft BioRegional ook in het Engelse Brighton en Middlesbrough ‘eco-communities’  gerealiseerd en is er momenteel een eco-stad van 6.000 woningen in de maak, inclusief een zonnecel- en biomassafabriek en een heuse eco-pub. 

 

In 2007 ontwikkelde Riddlestone BedZED; een ‘pionering community’ van 82 ‘low-energy’ en ‘water-efficient’ gedeelde woningen in het zuiden van Londen. Deze vorm van gedeeld wonen (co-housing) is al lang niet meer alleen voor idealistische types, maar inmiddels ook een interessante business case voor ontwikkelaars. Bij co-housing delen bewoners keukens en woonruimtes, maar hebben zij wel hun eigen appartement. Deze woonvorm is wereldwijd in trek. Zo lopen er in Duitsland al 540 projecten met gedeeld wonen en ook in Noord-Amerika zijn er verschillende co-housing communities.

 

Wat kunnen we leren van Riddelstones jarenlange internationale expertise?

Ontdek het tijdens het Praktijkcongres Gebiedsontwikkeling op dinsdag 7 november 2017. Daar komt ook het instrument BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling aan bod in de workshop 'Binnenstedelijke gebiedstransformaties'. Dutch Green Building Council werkt aan vernieuwing van het BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling schema, dat in het voorjaar van 2018 wordt gelanceerd.

 

Meer informatie over het Praktijkcongres Gebiedsontwikkeling van 7 november 2017

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen