Gecertificeerde duurzaamheid voor Stadstuin Overtoom met BREEAM-NL

Het Co-Green project Stadstuin Overtoom in Amsterdam Nieuw-West heeft het drie sterren BREEAM-NL nieuwbouw-ontwerpcertificaat ontvangen voor de Energietuin. Bijzonder is dat dit het eerste BREEAM-NL certificaat is met een woningcorporatie als opdrachtgever.

Ambities Co-Green getoetst met certificaat
Co-Green is een duurzaam sloopnieuwbouw concept van woningstichting Eigen Haard, ontwikkelende bouwer ERA Contour, architect KOW en sloopbedrijf Oranje. “BREEAM certificering is voor de samenwerkende partijen achter Stadstuin Overtoom een middel om het proces en product te toetsen aan de gestelde ambities van het concept Co-Green”, zegt Jurgen van de Laarschot, projectleider bij Eigen haard.

Innovatieve samenwerking maakt duurzaam wonen betaalbaar
Bij Co-Green gaat het niet alleen om duurzaam wonen, maar ook om het duurzaam realiseren van de wijk. 90% van het sloopmateriaal wordt hergebruikt en de gebruikte energie wordt duurzaam opgewekt. “Vooral de innovatieve manier van samenwerken tussen de initiatiefnemers is bijzonder. Door de vergaande ketenintegratie besparen we kosten waarmee we de klimaatneutrale maatregelen financieren. Duurzaam wonen wordt daarmee ook financieel bereikbaar”, stelt Jurgen van de Laarschot.

Huur- en koopwoningen met eigen binnentuin
Stadstuin Overtoom is onderdeel van de stedelijke vernieuwingsopgave in stadsdeel Nieuw West. In het Overtoomse Veld komen circa 470 nieuwe woningen in zes woonblokken, zowel appartementen als eengezinswoningen. De woonblokken liggen in een autovrije stadstuin en hebben elk een eigen binnentuin. Fase 1 is nu in uitvoering. Hier komen voornamelijk huurders van Eigen Haard te wonen. Fase 2, waar de Energietuin deel van uitmaakt, bevindt zich in de ontwerpfase. Het streven is om medio maart te starten met de bouw van dit woonblok. Hier komen onder meer koopappartementen en -studio’s.

Waardevaste woning voor de kopers
Het BREEAM-NL borgt dat er een gezond en duurzaam gebouw wordt gerealiseerd met lage lasten voor de bewoners. Volgens Rob van der Bas, projectleider ERA Contour “moet BREEAM zich in de woningbouw gaan bewijzen en vastgoedwaarde en zekerheid creëren. Zo worden kopers eigenaar van een waardevaste woning.”

Goed voor mens, milieu en portemonnee
De bewoner kan op verschillende manieren profiteren van het BREEAM-NL label. Met het label is er de zekerheid van een gezond en leefbaar gebouw en door laag energiegebruik en de opwekking van elektriciteit met PV zijn de energielasten voor dit complex laag. Het is de insteek om door het behalen van het BREEAM-NL keurmerk de woning beter c.q. makkelijker financierbaar te maken. Goed nieuws dus voor mens en milieu, maar ook voor de portemonnee van de aanstaande bewoners!

Meer informatie: http://www.stadstuinovertoom.nl http://www.co-green.nl http://www.volgcogreen.nl

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave