Gelijk inzicht in de Paris Proof materiaalgebonden emissies van jouw gebouw

Valt jouw nieuwbouw of renovatieproject al binnen de grenswaarden van het CO2-budget? Denken vanuit een CO2-budget lukt, maar hoe weet je of je daadwerkelijk binnen de grenswaarden blijft? Om hier antwoord op te krijgen, komen nu de eerste rekeninstrumenten met een update om de CO2-equivalent van de gebruikte materialen en de bouw zelf weer te geven. Dit doen ze aan de hand van het eerder verschenen rekenprotocol Paris Proof Materiaalgebonden Emissies.

NIBE heeft in opdracht van DGBC onderzoek gedaan naar de CO2-impact van het bouwproces en materiaalgebruik. Het rekenprotocol stelt partijen uit de keten in staat om te rekenen met de CO2-impact van hun nieuwbouw en renovatieprojecten aan de hand van hun MPG berekeningen. Om aan het carbon budget te voldoen dient het bouwwerk een materiaalgebonden CO2-eq. waarde per m2 BVO te hebben die lager of gelijk is aan de grenswaarden voor nieuwbouw of renovatie zoals aangegeven in het protocol voor het desbetreffende jaar. 

Inzicht in materiaalgebonden emissies 

Bimpact komt nu als eerste met een nieuwe release van de software, MPG-toetshulp (V1.25.0). MPG-toetshulp stelt ontwerpers en ontwikkelaars in staat vroeg in het ontwerpproces inzicht te verkrijgen in de milieuprestaties van een bouwwerk. De BIM-software heeft een dagelijkse synchronisatie met de NMD-database voor nieuwe productkaart informatie en zodra alle gebruikte materialen zijn toegekend, is het nu dus mogelijk eenvoudig de CO2-equivalent uit te lezen uit de rapportage.

Goed nieuws vindt Laetitia Nossek, projectmanager circulariteit bij DGBC, “Dit is zeker mooi nieuws, want hiermee kunnen ontwikkelaars en investeerders zo snel mogelijk schakelen, eisen gaan stellen en zien wat het effect is van bepaalde keuzes die gemaakt worden in het gehele bouwproces.” Bimpact komt hiermee ook op tijd voor de volgende Werksessie - Paris Proof materiaalgebonden emissies in de praktijk op 14 maart. Laetitia: “Tijdens deze sessie ga ik in gesprek over doorgerekende projecten om gezamenlijk inzichten te verzamelen. Alleen daarmee komen we een stap dichterbij een CO2-neutrale bouwkolom komen.“ 

Meld je aan voor de werksessie  

In het verlengde hiervan is BCI Gebouw nu ook bezig het rekenprotocol in hun software te integreren. De verwachting is dat dit binnen een aantal weken gereed zal zijn. 

#BuildingLife 

DGBC werkt de komende twee jaar met de World Green Building Council (WGBC) en diverse andere Europese Green Building Councils aan het project #BuildingLife. Het doel van de samenwerking is om op Europees vlak toe te werken naar een zogenaamde Whole Carbon Aanpak. Bij deze aanpak wordt niet alleen gekeken naar de CO2  die bij het gebruik van een gebouw wordt uitgestoten, maar naar de CO2 die vrijkomt bij de realisatie en onderhoud van het gebouw: de hele levenscyclus van een gebouw.

Lees hier meer over deze Europese samenwerking.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council