Green Buildings 2014: Alle gebouwen circulair in 2030!

Building Holland, platform voor het Nieuwe Bouwen en Corporate Facility Partners (CFP) houden op donderdag 30 oktober het congres Green Buildings 2014. Het congres staat in het teken van ‘Circulaire Gebouwen’ en vindt plaats in de St@art in Apeldoorn. Tijdens Green Buildings 2014 gaan diverse prominente sprekers in op de circulaire economie, de context van duurzaamheid en wat circulaire principes kunnen betekenen voor gebouwen. 

De circulaire economie lijkt de manier om duurzaamheid in onze Westerse samenleving te realiseren. Hoewel het begrip circulaire economie nog abstract is, snapt iedereen dat het eenmalig gebruiken van veel middelen niet houdbaar is. 

Gebouw, vervoer en inrichting bepalend voor footprint

Nynke Lipsius van Building Holland: “Green Buildings 2014 heeft als doel om gebouwen circulair te maken. Alle sprekers, partners en bezoekers gaan op pad met deze missie. Het Green Buildings congres zal de geschiedenis ingaan als een belangrijke mijlpaal op weg naar de circulaire economie.”

Bram Adema van CFP vult aan: “De circulaire economie kan niet zonder circulaire gebouwen: eigenaren, beheerders en gebruikers bepalen voor een groot deel hoe circulair de Nederlandse economie is. Hun CO2 footprint bestaat voor 50% uit vervoer en voor 50% uit energie, afval, papier en water. Sommige gebouwen gaan eeuwen mee, andere gebouwen zijn nutteloos binnen 10 jaar na de oplevering. De middelen in de gebouwen worden wel eens 100% gerecycled, maar in de meeste gevallen worden apparatuur, kantoorartikelen, ICT en andere hulpmiddelen niet weer als grondstof voor diezelfde middelen ingezet. Minimaal gebruik van fossiele brandstoffen en het maximaliseren van de levensduur van alle middelen is de start van circulaire gebouwen. Het programma van het congres is gericht op de definitie van circulaire gebouwen, realistische doelstellingen en winstgevende groei, zodat alle gebouwen in Nederland op korte termijn circulair kunnen worden.”

Sprekers over circulaire economie

Tijdens Green Buildings 2014 geven de volgende sprekers acte de présence:

  • Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering en is verbonden aan het plaform Circle Economy, oud voorzitter van Rabobank en SER.
  • Paul de Ruiter, nummer drie uit de Duurzame 50 Vastgoed en leidende architect op het gebied van duurzame gebouwen.
  • Marius Smit, oprichter van Plastic Whale. Plastic Whale is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld.
  • Derk Loorbach, directeur van Drift. Hij wordt nationaal en internationaal gezien als een van de experts op het gebied van duurzaamheidstransities.
  • Bas Lansdorp,  medeoprichter & CEO van Mars One, de Nederlandse stichting die in 2025 de eerste mensen op Mars wil laten landen.
  • Talitha Muusse, initiatiefnemer Duurzame Jonge 100 en lid Raad van Toezicht MVO Nederland.

Dagvoorzitter Bram Adema van CFP daagt de sprekers uit om hun kennis en inspiratie te delen met de aanwezigen. Tijdens eerdere congressen werd gesproken door onder andere Koning Willem- Alexander, Professor Arnold Heertje, Ed Nijpels, Prins Carlos de Bourbon de Parme, Sanne Wallis de Vries,  hockeycoach Marc Lammers, architect Thomas Rau, city planner Brent Toderian, futurologen Magnus  Lindquist en Robert Das. Aan deze congressen hebben in de afgelopen jaren duizenden professionals deelgenomen.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council