GRESB en Dutch Green Building Council intensiveren partnerschap

GRESB, de internationale organisatie gespecialiseerd in het beoordelen van duurzaamheidsprestaties van complete vastgoedportefeuilles, en de Dutch Green Building Council gaan hun partnerschap gebruiken voor het uitwisselen van duurzaamheidsinformatie. Zo worden BREEAM-NL gecertificeerde gebouwen opgenomen in de Green Building Information Gateway (GBIG) om daarmee rapportage aan GRESB te vergemakkelijken.

Transformatie naar groene bebouwde omgeving

GBIG bevat informatie over duurzaamheidsprestaties van ruim 2 miljoen gebouwen wereldwijd. Verschillende duurzaamheidskeurmerken zijn vertegenwoordigd, waaronder BREEAM, LEED, Green Star, maar ook EPC’s. GRESB gaat de database gebruiken om het rapporteren aan GRESB en het verzamelen van gebouwinformatie over duurzaamheid door fondsmanagers en vastgoedbedrijven te vereenvoudigen. Sander Paul van Tongeren, recent begonnen als Head of Europe van GRESB: “GBIG is een onafhankelijke, web-based tool die ervoor moet zorgen dat we grotere stappen maken in de transformatie naar een groene gebouwde omgeving.”

LEED en BREEAM-NL

Onlangs is GRESB samengegaan met GBCI, onafhankelijk certificeerder van onder andere het LEED-keurmerk. Dit heeft geen invloed op de onafhankelijkheid van de benchmarks die gecreëerd worden uit de data van vastgoedfondsen, benadrukt Van Tongeren: “Wij blijven onafhankelijk opereren en nemen iedere objectieve gebouwcertificatie mee in onze evaluatie. Onze methodologie en het scoringsmodel moeten toepasbaar blijven voor ieder vastgoedfonds. De markt heeft wereldwijd behoefte aan een eenduidige vergelijking van duurzaamheidsprestaties. Daarbij maakt het niet uit of er nu, BREEAM, LEED of een ander duurzaamheidskeurmerk wordt gebruikt.”

Versterken

Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de Dutch Green Building Council, is verheugd met de ontwikkeling van een onafhankelijke tool om de duurzaamheid van portefeuilles te beoordelen. “De DGBC werkt met BREEAM-NL op gebouwniveau en met het partnership met GRESB nu ook op portefeuille niveau. We kunnen elkaar daarom perfect versterken.”

Samenwerking

De komende periode sluit GRESB nog meer samenwerkingsverbanden met partijen. Van Tongeren: “Het gaat om organisaties zoals de Australische Green Building Council, maar ook BRE, beheerder van BREEAM. Dit zijn partijen die duurzaamheidskeurmerken beheren en ontwikkelen. We willen zo veel mogelijk kennis delen en eenheid scheppen in de wereld van de duurzaamheidsstandaarden.” GRESB verwacht GBIG dit voorjaar te lanceren.

  

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave