Groene Kamer over verduurzaming bestaande woningbouw: “Wetgeving aanscherpen, consumenten meekrijgen”

De Groene Kamer in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, georganiseerd door de Dutch Green Building Council, stond gisteren geheel in het teken van het verduurzamen van de bestaande woningbouw. Dat dit een hot topic is, bleek wel uit het aantal aanwezigen. Onder andere Meindert Smallenbroek, directeur Bouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, D66 Kamerlid Stientje van Veldhoven, wethouder van Utrecht Paulus Jansen, Francesco Franchimon, Innovatie Manager BAM, Anton van der Vlist van Corporatie Energie Beheer en vertegenwoordigers van Vereniging Eigen Huis en Aedes spraken over het thema. Conclusie: een gezamenlijk vervolg is nodig om structureel versnelling te realiseren. Immers, alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

Want natuurlijk zijn er initiatieven. Hele succesvolle zelfs. Smallenbroek noemt de subsidie voor de sociale huursector. Hier wordt gretig gebruik van gemaakt. Ook het convenant in de huursector om label B woningen te realiseren in 2020 draagt bij aan het verduurzamen van de woningvoorraad. Ook initiatieven als Stroomversnelling en Energiesprong zijn succesvol.

Consumenten meenemen

De kunst is de slag te maken naar de consument. Die moet ook in de boot springen.  Francesco Franchimon, verantwoordelijk voor duurzame energie bij BAM noemt als voorbeeld een project in Amersfoort, waarbij bestaande woningen worden aangepakt en energieneutraal worden gemaakt. “We hebben de gemeente geadviseerd bij het verduurzamen en hebben bij dit project de consument centraal gezet. Dat vraagt om consumentencommunicatie waarbij het doel is dat de consument instemt met de renovatie.”

Drempels

In de praktijk loopt Franchimon nog wel tegen een aantal drempels aan. “Zo levert het verkrijgen van een omgevingsvergunning vertraging op, is het salderen van energie nog onzeker – netbeheerders mogen dit niet -, en zijn er ook nog een hoop vraagtekens bij de energieprestatievergoeding.”

Overheid speelt grote rol

Deze drempels vragen erom weggenomen te worden. De overheid speelt hierbij een grote rol. Paulus Jansen, voorheen Kamerlid en nu wethouder in Utrecht vertelt hierover: “De wet –en regelgeving is verreweg van effectief. Subsidies zijn een stuk minder aantrekkelijk en zijn vooral bedoeld om de voorhoede te stimuleren. Als de wetgeving niet verandert, dan blijft de focus liggen op het laaghangend fruit.” Smallenbroek geeft aan dat je wel regels kunt aanscherpen, maar als consumenten nauwelijks bereid zijn een huis te kopen met een energielabel, dan is dat een te grote stap.

Maatregelen

Volgens Kamerlid Stientje van Veldhoven krijg je meer voor elkaar door vastgoed en energie aan elkaar te koppelen. Dat vereist samenwerking en goede communicatie.

Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis vindt dat gesleuteld moet worden aan de energiebelasting. “Die is enorm op elektra”, stelt Mulder. “Dat creëert een averechts effect.” Mulder denkt ook aan voorfinanciering. Veel aanwezigen vinden dat de energieprestatievergoeding, nu ter consultatie, breder moet worden ingezet. Bijvoorbeeld op gestapelde bouw, vindt Hans Buitenhuis van DWA. René van Genugten van Aedes vindt dat die energieprestatievergoeding nodig is om woningen ‘gasloos’ te maken.

Verbindingen leggen

De kunst is om al deze maatregelen slim te koppelen aan elkaar. Corporatie Energie Beheer doet dat al tussen verschillende corporaties. Bestuursvoorzitter Anton van der Vlist vertelt: “Verschillende woningcorporaties hebben verduurzamingsprojecten en deze zijn niet goed op elkaar afgestemd. Corporatie Energie Beheer zet zich in om die projecten op elkaar af te stemmen.” Volgens DGBC-directeur Annemarie van Doorn is het belangrijk naar alle belangen en maatregelen te kijken. “Juridisch, fiscaal, vraag- en aanbodzijde? Als DGBC willen we ons inzetten voor deze verbinding.”

Bekijk het fotoalbum voor een impressie van de bijeenkomst

 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave