Groene Kamer: "WC's op scholen stinken nog net zo als vroeger. Genoeg te doen dus aan het binnenklimaat"

Afgelopen maandag vond in Perscentrum Nieuwpoort een Groene Kamer plaats. DGBC participanten gingen hier in gesprek met Tweede Kamerleden. Onderwerp van gesprek: de gezondheid van schoolgebouwen. “De WC’s op scholen stinken nog niet zoals vroeger, dus er is nog genoeg te doen aan het binnenklimaat van scholen.”

Meindert Smallenbroek, directeur Bouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken was ook aanwezig tijdens deze editie van de Groene Kamer. Hij is druk bezig met het realiseren van een Green Deal ‘Verduurzaming Scholen’. Een Green Deal is een instrument dat is bedacht tijdens het kabinet Rutte 1. Deze deals worden gemaakt met partijen en dragen bij aan duurzaamheid en groei. Daarbij zorgen Green Deals voor een georganiseerde uitvoer. In totaal zijn nu zo’n 150 Green Deals gesloten.

Toolkit Duurzame scholen

Voor het sluiten deze Green Deal kreeg Smallenbroek van DGBC de Toolkit Duurzame Scholen uitgereikt. In deze toolkit zit onder andere de duurzaamheidslesmethode BREEAM-NL Junior en Medior, waarmee kinderen zelf hun eigen school kunnen beoordelen op duurzaamheidsprestatie.

Belangrijke en lastige opgave

Smallenbroek gaf aan dat het verduurzamen van scholen een belangrijke opgave is. Uiteraard omdat Nederland in 2050 CO2 Neutraal moet zijn. Daarnaast moeten kosten worden bespaard op schone energie om geld over te houden voor het onderwijs.  Smallenbroek gaf ook aan dat het ook een lastige opgave is om scholen te verduurzamen.

Slecht binnenklimaat

“Het binnenklimaat is vaak slecht. De wc’s op scholen stinken nu nog net zo als toen wij jong waren. Er is dus nog genoeg te doen aan het binnenklimaat”, aldus Smallenbroek. “Scholen worden bestookt door bedrijven, organisaties die van alles willen met het binnenklimaat van scholen. Maar vooral voor de eigen portemonnee en niet per se voor het belang van de school/het onderwijs. Voor scholen op hun beurt is het lastig; verduurzaming is niet de corebusiness van scholen. Je moet dus echt zorgen voor ontzorging.”

Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council wil juist die focus op de scholen leggen. Dat kan met de lesmethode BREEAM-NL Junior met hieraan gekoppeld een quickscan van de schoolgebouwen. Meindert Smallenbroek volgde met een uitnodiging voor de Green Deal: “Als jullie gezamenlijk zeggen dat jullie iets in te brengen hebben, dan zijn jullie van harte uitgenodigd.”

Verduurzamen is bijzaak

Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66 was ook aanwezig bij deze Groene Kamer. Voordat hij in 2012 Kamerlid werd, was hij actief in het onderwijs. Het onderwerp gezonde schoolgebouwen houdt hem al langer bezig. “We willen aan top komen qua onderwijsprestaties maar we leiden kinderen op in oude slechte gebouwen”, aldus Van Meenen.

Van Meenen geeft wel aan dat schoolbesturen bezig zijn om te professionaliseren. Echter, duurzame huisvesting blijkt vaak bijzaak. De verduurzamingsopgave van scholen heeft een aantal lastige kanten. Scholen zijn namelijk voor een deel verantwoordelijk voor het gebouw. Maar voor het bouwen van scholen zijn gemeenten verantwoordelijk. Het gevolg: heen en weer duwen van belangen: scholen willen een nieuw gebouw, gemeenten willen dat scholen in hun gebouw blijven zitten. Dan is er ook nog de rol van de centrale overheid. Volgens Van Meenen  wil de Kamer nog meer decentralisatie. Van Meenen vertrouwde de aanwezigen toe dat hij dit geluid zeker in de Tweede Kamer gaat laten horen.

Samenwerken

De 8000 scholen moeten ook willen verduurzamen. De bal ligt helaas niet helemaal bij de markt. Annemarie van Doorn zegt: “Als DGBC willen we zorgen voor een integrale aanpak door alles te bundelen.” Het landelijke kenniscentrum Ruimte voor Onderwijs en Kinderopvang (Ruimte-OK) waarschuwt: “Ga als DGBC niet weer iets opstellen zelf. Er is al van alles.” Van Doorn: “Ja klopt, maar we willen juist samenwerken en de uitkomsten delen met de Green Deal.”

Meindert Smallenbroek besluit: “Deze middag sterkt mij in de gedachte dat het goed is, de Green Deal. Ik vond het een goed gesprek.”

Bekijk ook de foto's.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council