'Grotere database is nodig voor circulariteit van gebouwen'

"Wat we al kunnen realiseren is het meten in hoeverre een gebouw circulair is, hoe ver we zijn verwijderd van dat zo moeilijk te bereiken ideaal van 100%. Dit is een optelsom van de gehele levensloop van een gebouw. Welke materialen zijn er gebruikt om het gebouw te bouwen? En wat gaat er aan het einde van de levensduur gebeuren met die materialen? En wat als materialen of zelfs gebouwen niet meer opnieuw te gebruiken zijn, wat doe je daar vervolgens mee?" 

Het zijn de woorden van Ruben Zonnevijlle (Programmamanager Circulariteit bij DGBC), die onlangs aan de tand werd gevoeld over het thema circulariteit in de gebouwde omgeving. Zijn antwoorden verschenen deze week in een speciale bijlage (ontwikkeld door European Media Partner) die werd bijgesloten bij het FD. ​​​​​​​

Materiaalgebruik

Ga maar eens na hoeveel materialen er wel niet voor de bouw van een gebouw zijn gebruikt, gaat Zonnevijlle verder. “Hoe ga je al die materialen tracken om er zeker van te zijn dat deze worden hergebruikt? Een circulair ontworpen gebouw is gemakkelijker uit elkaar te halen, maar vervolgens moet er ook een bepaalde waarde gegeven worden aan die materialen om deze te kunnen hergebruiken. En bij de bouw van nieuwe woningen willen we dat deze vooral ook duurzaam zijn. Maar zijn de woningen dan ook circulair? We willen dat de woningen energieneutraal worden, maar voor onder andere de isolatie en het aanleggen van zonnepanelen is veel materiaal nodig. Om de woningen dan ook nog eens circulair te maken moet er gekeken worden naar hoe we de woningen kunnen isoleren met zo min mogelijk en duurzaam materiaal.”


Lees het hele bericht hier op pagina 18. 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave