Het Drieluik aan de slag met BREEAM-NL Junior

Basisschool Het Drieluik uit het Gelderse Huissen is afgelopen maand aan de slag gegaan met de duurzame lesmethode BREEAM-NL Junior. Groep 7 onderzocht hoe duurzaam het eigen schoolgebouw is en waar nog punten van verbetering zijn te behalen. Gastdocent en BREEAM-NL Expert Joost Bennekers: “Het was een heel ijverige klas die met veel verbetersuggesties kwam.” 

Veel kennis over duurzaamheid

Bennekers was al verrast door het kennisniveau van de leerlingen over duurzaamheid. De kinderen konden ook al heel wat onderwerpen noemen die met duurzaamheid te maken hebben. Bijvoorbeeld zonnepanelen, CO2 en klimaatverandering, de lampen uitdoen, recycling en uiteraard je afval in de vuilnisbak gooien.

Zelf opruimen 

Op hun zoektocht in en om de school kwamen de kinderen verschillende zaken tegen die beter kunnen. Zo waren de kinderen van mening dat het schoolplein niet netjes genoeg was. Ze willen meer afvalbakken. Daarnaast gaan ze ook zelf aan de slag. Ze maken een indeling voor het hele jaar om de groepen 4 t/m 8 het plein eens per maand op te laten ruimen.

Wit papier

Daarnaast willen de leerlingen graag dat de school gerecycled papier koopt en niet het huidige zeer witte papier. Overigens doet de school het helemaal niet zo slecht. Het Drieluik gebruikt het dunne 75 grams FSC/PEFC/gerecycled en niet ‘chloor gebleekt’ papier.

Over de wc’s

Als verbeterpunt zagen de kinderen ook dat de kachel en de lampen niet altijd worden uitgezet. De directeur zou hier een regel voor moeten opstellen en de leerlingen zullen elkaar erover aanspreken. Ook het digibord kan vaker uitgezet worden. Over de soms niet zo schone wc’s zeiden de kinderen: “Daar moet de schoonmaak op letten, maar wij moeten ook wat netter naar de wc gaan.”

Luchten van de lokalen

Een grote verbetering kan ook worden bereikt door het luchten van de ruimtes. Met slechts één raam open en gesloten luchtrooster kan het CO2 niveau tot boven de 2300 ppm stijgen. Met open roosters en ramen daalt het niveau tot ongeveer 1300 ppm, een hele verbetering.

School is goed bezig

Wat betreft veiligheid, mobiliteit en watergebruik is Het Drieluik echt goed bezig. Zo is goed gelet op de brandveiligheid en is de school goed toegankelijk voor rolstoelen. Ook zijn er voldoende fietsenstallingen voor de kinderen. En op alle kranen zit een drukknop met automatische stop, zodat de kranen niet aan kunnen blijven staan.

Bovengemiddeld

Samenvattend doet Het Drieluik het bovengemiddeld goed. De bevindingen van de leerlingen werden na hun inspectie aan de directeur gepresenteerd. Nu de school aan de vooravond staat van een renovatie kunnen de duurzame maatregelen mooi worden meegenomen.

De gastles over BREEAM-NL Junior werd mogelijk gemaakt door Unica. Ook een gastles sponsoren? Kijk op www.dgbc.nl/junior.

 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council