Het is op

Samen met Tsjechië en Noorwegen staat Nederland vanaf vandaag in het krijt bij moeder Aarde, voor de rest van dit jaar. Als iedereen ter wereld zoals wij zou omgaan met voeding en natuurlijke hulpbronnen, dan was de aarde nu op - terwijl we tot 2023 nog 264 dagen te gaan hebben.

Wij gebruiken en vervuilen veel te veel, ons land kan dat niet opvangen c.q. aanvullen. Internationaal heet zo’n dag ‘Country Overshoot Day’. Sommige landen hebben ‘m allang gehad (Qatar op 10 februari), voor anderen komt die pas veel later (Jamaica sluit af op 20 december). De hele wereld beleefde ‘m vorig jaar op 29 juli en dat viel laat vanwege corona.


Dit systeem is wereldwijd pas in evenwicht als we op 31 december evenveel opgemaakt hebben als de aarde kan vernieuwen. Hoe komen we dichterbij die datum? Allereerst door veel minder CO2 uit te stoten, dus exit fossiele brandstoffen. Hoe minder CO2, hoe beter onze natuur die nog kan opnemen. Dit is voor veel gebouweigenaren nog steeds een flinke uitdaging, die gelukkig nu in een stroomversnelling is.


Ook zal biobased en circulair bouwen de norm moeten worden, zodat de CO2-uitstoot van bouwmaterialenproductie drastisch omlaag gaat. Met zo’n enorme bouwopgave kunnen we nú de goeie dingen gaan doen.

Natuurlijk hoort daarbij dat we veel minder kleding gaan kopen, minder of geen vlees eten en al die andere goeie keuzes maken – en dat keer 17 miljoen. Op verjaardagen willen we vaak ‘een klein stukje’ uit de taart. Laten we ook zo bescheiden zijn op wereldschaal.


Annemarie van Doorn​​​​​​​

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council