Hoe adaptief is jouw gebouw? 

Vanmiddag presenteren W/E-adviseurs en DGBC samen met het Transitieteam Circulaire Bouweconomie de nieuwe methode om het adaptief vermogen van gebouwen te bepalen. Deze methode  brengt de adaptiviteit van gebouwen in kaart, als basis voor de instrumenten GPR Gebouw en BREEAM-NL. De methode is vanaf nu te downloaden via de website van DGBC.

Adaptiviteit voor een Circulaire Economie

Binnen de circulaire economie is een van de uitgangspunten om producten zoveel mogelijk te ontwikkelen in de vorm waarin ze lang meegaan en met kleine aanpassingen gebruikt kunnen worden in een nieuwe context. Dit geldt uiteraard ook voor gebouwen. Wanneer een gebouw wordt (her)ontwikkeld is meestal de functie die het gebouw bij oplevering krijgt leidend in het ontwerpproces. Na verloop van tijd zal de vraag naar de functionaliteiten in het gebouw veranderen.

Door vernieuwingen zullen voor dezelfde functie andere functionaliteiten vereist worden en naar sommige functies kan de vraag afnemen. Met een aantal ingrepen in het ontwerp kan ervoor worden gezorgd dat het gebouw eenvoudig aanpasbaar is, waardoor het meer voorbereid is op toekomstige aanpassingen. We noemen dit het adaptief vermogen van het gebouw.

GPR Gebouw en BREEAM-NL

De ontwikkelde methode geeft een indicatie van het adaptief vermogen van een gebouw in een nog onbekende toekomst en dient als basis voor de doorontwikkeling van instrumenten GPR Gebouw en BREEAM-NL. De methode is niet bedoeld voor de beoordeling van de geschiktheid van een gebouw om in het heden (zonder of met een beperkte ingreep) aan een behoefte te kunnen voldoen.

Methode vanaf nu beschikbaar

De methode bestaat uit drie documenten:

  1. Rekentool adaptief vermogen
    Excel document, waarmee het adaptief vermogen van een gebouw kan worden vastgesteld.
  2. Gebruikersinstructie rekentool
    Deze instructie geeft aan op welke wijze de rekentool moet worden ingevuld.
  3. Onderbouwingsdocument Indicatoren
    Per indicator is hier uitgewerkt aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een antwoordoptie te kunnen kiezen.

Deze methode is een deeluitwerking van de brede methode die is beschreven in het rapport Gebouwen met Toekomstwaarde.

Lancering methode

Donderdag 9 juni om 14:00 uur wordt de methode gelanceerd en toegelicht tijdens een webinar.

Bekijk het volledige programma en meld je aan.

 

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Verantwoorde consumptie en productieVerantwoorde consumptie en productie | Logo voor KlimaatactieKlimaatactie | Logo voor Partnerschap om doelstellingen te bereikenPartnerschap om doelstellingen te bereiken

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council