Hoe pas je de EPBD toe? Een handige factsheet

World Green Building Council (WGBC) heeft een factsheet gemaakt over de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), een Europese richtlijn met als doel de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. Hierin is een belangrijke maatregel uitgelicht, namelijk de Life-Cycle Global Warming Potential ook wel afgekort als GWP. 

In april dit jaar is de vierde herziening aangenomen, de EPBD IV, een belangrijke stap naar een CO₂-neutrale gebouwde omgeving. De volgende stap is om deze Europese wetgeving nationaal te implementeren. Waar moet allemaal op gelet worden? 

Overzicht en checklist 

In de factsheet staat een overzicht van de nieuwe maatregelen met een eenvoudig te volgen tijdlijn met actiepunten, een eenvoudige checklist met de voorwaarden waaraan op nationaal niveau moet worden voldaan en aanbevelingen voor nationale overheden. Hierin gaat het vooral om de Europese context, voor de Nederlandse interpretatie kan je het beste het DGBC EU-beleidsoverzicht raadplegen. 

Lees de factsheet

Impact van de EPBD IV voor bouw en vastgoed 

EPBD IV, Energy Performance of Buildings Directive, is een Europese richtlijn en heeft als doel de energieprestatie van gebouwen te verbeteren. Met de richtlijn worden gebouwen met een slecht energielabel verplicht om energie-efficiënte maatregelen te nemen en worden naast kantoren ook andere utiliteitsgebouwen verplicht om een minimaal energielabel te hebben. Daarbij moet ieder land een nationaal gebouwrenovatieplan opstellen en moeten alle nieuwe gebouwen vanaf 2030 klimaatneutraal zijn (ZEB). Daarbij is er ook aandacht voor de communicatie van de energieprestatie richting de betrokken partijen, zoals huurders en eigenaars.  

Kortom, het doel van EPBD IV is de energieprestatie van gebouwen te verbeteren en de CO₂-uitstoot van gebouwen te verminderen. Hierbij is het einddoel een emissievrije gebouwvoorraad te bereiken in 2050. 

Whole Life Carbon en EPBD IV 

Nieuw voor de EPBD is de uitbreiding naar materiaalgebonden emissies. Rapporteren en vervolgens sturen op Whole Life Carbon met GWP als eenheid. De focus ligt hierbij op nieuwbouw. EU-lidstaten moeten hiervoor de gerelateerde CO₂-uitstoot over de gehele levensduur van het gebouw berekenen en communiceren richting betrokkenen. De verplichting geldt allereerst voor nieuwbouw van meer dan 1.000 m² en later voor alle nieuwe gebouwen. De lidstaten zijn daarnaast verplicht een GWP-roadmap te publiceren met doelen en drempelwaarden voor nieuwbouw.  

Meten en sturen op Whole Life Carbon 

Laetitia Nossek, programmanager bij DGBC: “We zijn als DGBC blij dat mede ons werk heeft geleid tot toevoeging van het meten en sturen op Whole Life Carbon. Waar de EPBD eerder alleen ging over energie, is de tijd gekomen dat ook het belang van materialen nu ingezien wordt. De herziening van de EPBD zorgt ervoor dat we op Europees vlak een goede sprong vooruit maken. Let wel: nog niet alles is volledig uitgekristalliseerd, het is de komende tijd taak tot goede interpretaties te komen.”  

Rol WGBC en DGBC 

World Green Building Council is het grootste en meest invloedrijke netwerk dat lokaal, regionaal en globaal niveau samenbrengt en de transformatie leidt naar een duurzame en klimaatneutrale gebouwde omgeving, wereldwijd en voor iedereen. Het Europese Regionale Netwerk van WGBC vertegenwoordigt daarbij meer dan 20 nationale Green Building Councils, die samen met regionale partners werken aan een duurzame gebouwde omgeving in Europa.  

DGBC en de andere Europese Green Building Councils waren nauw betrokken bij de totstandkoming van de herziene EPBD en hebben onder meer gepleit voor het meenemen van materiaalgebonden emissies door de Whole Life Carbon-berekening, en later sturing. De komende jaren gaan de lidstaten aan de slag met de nationale implementatie, waarbij DGBC samen met haar partners de ministeries en normcommissies blijft ondersteunen in het definiëren van begrippen en doelen – om zo tot een uniforme taal en succesvolle uitwerking te komen van de EPBD IV.   

Gerelateerd

Gebouw met glazen gevel en boom

Andel: ‘Duurzaam omgaan met water verdient meer aandacht’

Van Bylandt Huis Den Haag

Dutch Green Building Council is verhuisd naar Van Bylandt Huis

Meten en sturen op materiaalgebonden emissies

Meten en sturen op materiaalgebonden emissies