Ilse van de Voort is 100ste Assessor

lse van de Voort van Royal HaskoningDHV is onlangs geslaagd voor de Assessortraining. Daarmee is zij de 100ste Assessor. Van der Voort deed de training voor BREEAM-NL In-Use projecten.

Wat was de reden voor u om Assessor te worden?
“Royal HaskoningDHV houdt zich veel bezig met duurzaamheid in de gebouwde omgeving. We werken daarbij ook veel met BREEAM-NL. Als adviseur in dit veld, vind ik het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de systematiek en benut ik mijn ervaring graag om duurzamere gebouwen te realiseren. Dat ik nu Assessor ben, zorgt dat mijn rol als expert ook extra diepte krijgt. Vanuit de assessorrol draag je bovendien bij aan het behouden van de hoge kwaliteit van de certificering, zodat het ook echt iets zegt als je een certificaat behaalt.”

Waarom koos u specifiek voor BREEAM-NL In-Use?
“De bestaande bouw vormt ongeveer 99% van de vastgoedmarkt. Daarom ligt daar ook de grootste potentie en uitdaging om te verduurzamen. Als adviseur duurzaamheid in de gebouwde omgeving houd ik me veel bezig met bestaande bouw. Zo adviseer ik klanten bij het vertalen van strategische duurzaamheidsplannen naar een concrete aanpak of voer ik besparingsstudies uit om aan te geven welke verbeteringen er mogelijk zijn. BREEAM-NL In-Use vormt een mooi instrument om de duurzaamheid van bestaande gebouwen en de mogelijke verbeteringen inzichtelijk te maken. Zo maken we bijvoorbeeld een roadmap voor facilitymanagers of beheerders, gericht op continue verbetering, in hun eigen taal.”

Wat is de grootste uitdaging voor In-Use projecten?
“Een groot verschil tussen BREEAM-NL In-Use en het nieuwbouwlabel is dat de richtlijnen voor bewijsvoering minder strikt zijn. Dit draagt eraan bij dat de certificering benaderbaar is, omdat in een bestaande situatie nu eenmaal niet altijd dezelfde gegevens voor handen zijn. De grootste uitdaging is dan om tot een werkbare richtlijn te komen voor gewenste bewijslast, terwijl de kwaliteit van de bewijsvoering hoog blijft.”

Wat zou u zeggen tegen mensen die overwegen om voor Assessor te gaan?
“Door Assessor te worden, kijk je ook met een andere blik naar de rol van Expert, wat zeker een aanvulling is in mijn ogen. Een groot verschil in de rol van Assessor vergeleken met de rol van Expert is dat je niet langer zelf aan het ontwerpen bent, maar je voert een formele inspectie uit op het werk van iemand anders. Dat vind ik erg leuk om te doen.”

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave