Interface: ‘letterlijk als ecosysteem functioneren’

Interface is een van de partners van de Dutch Green Building Week. Tijdens de week, die wordt gehouden van 26 t/m 30 september 2016, worden verspreid door het gehele land evenementen georganiseerd die te maken hebben met duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Dit jaar is het thema ‘IMPACT’. Op welke wijze werkt Interface aan het realiseren van maximale impact? Zes vragen.

Op welke wijze is duurzaamheid ingebed in de organisatie?

Interface is in 1994 met behulp van The Natural Step, een model voor strategische duurzame ontwikkeling, aan de slag gegaan met duurzaamheid. Zij heeft zich toen ten doel gesteld om in 2020 geen negatieve impact meer te hebben op het milieu, maar juist een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij. Door het toepassen van biomimicry – het leren van de natuur – zijn er allerlei innovatieve producten, processen én vernieuwende businessmodellen ontwikkeld. Daarmee heeft Interface onder andere haar CO2-uitstoot met meer dan 90 procent verlaagd en het energieverbruik met 50% teruggebracht.

Op welke wijze is Interface actief in het bereiken van maatschappelijke impact?

Interface maakt tapijttegels die voor meer dan 50% uit gerecycled of biobased materiaal bestaan. Door het stimuleren van hergebruik van oude tapijttegels, levert Interface een bijdrage aan het terugbrengen van de impact op milieu. Steeds vaker kiezen klanten voor een ontwerp waarin een deel van de oude vloer wordt hergebruikt, waarbij de tapijttegels worden geselecteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en daarna gereinigd. Op die manier levert Interface actief een positieve bijdrage aan de maatschappij. Een ander mooi voorbeeld van een inclusief business model is het Net-Works project van Interface, een inkoopprogramma dat is opgezet om afgedankte visnetten in te zamelen door vissers in afgelegen kustgemeenschappen in de Filipijnen en in Kameroen. Door deze netten te verkopen als grondstof voor Interface tapijttegels, herstellen zij niet alleen hun leefomgeving, maar kunnen ze ook sparen voor toekomstige investeringen en educatie voor hun kinderen.

Wat is de impact van Interface op het verduurzamen van de gebouwde omgeving?

Door het toepassen van gerecycled materiaal en biobased grondstoffen heeft Interface de voetprint van haar producten verkleind. De tapijttegels in Scherpenzeel worden geproduceerd met biogas gemaakt van visafval, een gesloten watersysteem in de productie en met maar liefst een 98% lagere voetprint dan 1996. De grootste positieve impact is natuurlijk de bijdrage die Interface tapijttegels leveren aan het binnenklimaat en het interieur. Onze tapijttegels houden fijnstof vast,  verbeteren de akoestiek én door de op de natuur geïnspireerde dessins – biophilic design - creëren we omgevingen waar mensen zich beter voelen!  www.human-spaces.com

Op welke manier wil Interface die impact vergroten, ook in het licht van de klimaatdoelstellingen?

We leveren een herstellende bijdrage aan milieu en maatschappij, maar willen zelfs een stap verder gaan en echt letterlijk als een ecosysteem functioneren, dat wordt onze ambitie na 2020: “van restorative naar regenerative’’.

Waarom doet Interface mee aan de Dutch Green Building Week?

Mensen spenderen veel van hun tijd binnen dus het is belangrijk om omgevingen te creëren waarin kinderen beter leren, medewerkers beter presteren, en dit te doen op een manier waarbij het milieu niet belast wordt en er zelfs sprake is van een positieve maatschappelijke impact. Dit is de doelstelling van de Dutch Green Building Week en dat sluit naadloos aan bij de missie van Interface.

Met welke evenementen is Interface actief tijdens de DGBW?

Samen met Ecophon organiseert Interface op 27 september in Scherpenzeel een sessie hoe je door samen te werken inclusieve circulaire businessmodellen kunt ontwikkelen en mensen zowel binnen het bedrijf als daarbuiten hierin mee krijgt. Het event start om 9:00 uur en je kunt je nog inschrijven!
https://www.dgbw.nl/content/hoe-bereik-je-maximale-impact

 

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed