Interview met moderator Future Leaders Program 2016

Ze zitten dagelijks tegenover elkaar te werken achter hun bureau, Ferdinand Wieman (Marketingmanager) en Marleen Menken (Eventmanager), beide werkzaam bij DGBC. Ze zijn druk met de organisatie van het Future Leaders Program, maar voor even verruilen zij het bureau voor een comfortabele zitting en stelt Marleen de vragen in het onderstaande interview. Want hoe kijkt moderator Ferdinand aan tegen dit inspirerende programma voor Young Professionals? 

Het interview

Waarom organiseert DGBC eigenlijk een Future Leaders Program?

“Vanuit onze achterban vernamen we dat er behoefte is om jonge groene leiders op te leiden. Op basis van deze wens ben ik vervolgens aan de slag gegaan om een interessant leiderschapsprogramma neer te zetten. De eerste editie vond in het najaar van 2015 plaats. De respons was dermate goed, zowel qua inhoud en aantal deelnemers, dat er besloten is om een tweede editie te organiseren. Dit jaar is de eerste bijeenkomst op donderdag 8 september. Het programma zal ook dit jaar bestaan uit 4 bijeenkomsten en een doorlopend programma, waarin deelnemers in groepen gaan werken aan een duurzame opdracht. Daarnaast krijgen ze een LeiderschapsCoach toegewezen. Dit is meestal een huidige CEO of groene leider.”  

Welke ontwikkeling zie je in de markt?

"Ik merk dat steeds meer organisaties MVO centraal stellen in hun bedrijfsvoering en dat duurzaamheid steeds meer een integraal onderdeel van de business wordt. Langetermijndenken loont. Tegelijkertijd zien we een ‘war for talent’, organisaties willen namelijk goed opgeleide Young Professionals binnenhalen, maar vooral ook behouden. Het behouden kan door onder andere inspirerende, leerzame opleidingen aan te bieden.” 

Wat valt je op aan de huidige Young Professionals?

“Allereerst mag ik mezelf nog Young Professional (red. 32) noemen en behoor daarmee tot Generatie Y. Mijn generatie wilt graag werken in een prettige omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen en waar ze betekenisvol kunnen zijn. Tegelijkertijd maakt mijn generatie, zo blijkt uit onderzoek, zich zorgen om de toekomst van onze planeet. Om een duurzame samenleving te creëren is groen leiderschap nodig. Ik denk dat mijn generatie, die veelal een grote mate van ondernemerschap en een bovengemiddeld maatschappelijk bewustzijn hebben, daaraan een belangrijke bijdrage kan en wil leveren. Het ontbreekt ons vaak nog wat aan concrete ervaring.” 

Op 8 september start de tweede editie. Wat zijn je verwachtingen?

"Dit jaar mag ik wederom projectmanager en moderator zijn van het Future Leaders Program. Ik heb hoge verwachtingen van deze editie. We hebben de verbeterpunten van vorig jaar in deze editie verwerkt, waardoor er onder andere nog meer verdieping zal plaatsvinden op leiderschap. In het programma heb ik ook meer tijd opgenomen om te netwerken en om aan de groepsopdracht te werken. Elkaar leren kennen en samenwerken zijn belangrijke factoren om grotere stappen te zetten naar een duurzamere wereld."

Welke impact zullen de sprekers hebben op de Young Professionals?

“Ik denk dat het programma op veel gebieden leerzaam zal zijn voor de Young Professionals. Vorig jaar kregen we namelijk ook veel positieve reacties op het inhoudelijke programma, waarbij deelnemers aangaven echt wat opgestoken te hebben. Daar doen we het uiteindelijk voor. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de sprekers op de eerste dag dan staat daar, naar mijn idee, een indrukwekkend programma. Met twee keynotes van prof. dr. Lidewey van der Sluis en dr. mr. Bas Kodden, stijgt de bijeenkomst al naar een hoog niveau. Zo werd Van der Sluis vorig jaar beoordeeld met een 8,4. In de middag komt Maurits Groen, de nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 aan het woord over leiderschap. Om circa vijf uur rond ik het inhoudelijke programma af door een interview te houden met de winnaar van de Green Leader Award Onno Dwars en voormalig winnaar van de Duurzame 50 Vastgoed NL Coert Zachariasse. Mijn verwachting is dat deze eerste dag bij de meesten nog lange tijd veel indruk zal maken." 

Wat hoop je dat de Young Professionals mee gaan krijgen van het totale programma?

“Ik hoop dat zij door de sprekers, de LeiderschapsCoach, het werken aan een duurzame groepsopdracht en het invullen van persoonlijke vragenlijsten inzicht zullen krijgen in hun eigen persoonlijke leiderschap, dat ze verder geïnspireerd raken en dat het bijdraagt aan hun persoonlijke geluk. Voor de ene Young Professional zal het een stimulans zijn om door te groeien naar een functie als CEO en voor de ander zal het inzicht komen dat hij/zij geen ‘leider' wilt zijn. In ieder geval zal het Future Leaders Program voor iedereen een stapje zijn naar persoonlijke groei."  

Een persoonlijke vraag tot slot: kijk je er naar uit om als moderator de dagen te begeleiden?

“Ja, uiteraard. Ik vind het geweldig om het programma samen te stellen en om het uiteindelijk ook allemaal als moderator in goede banen te leiden. Bij de vorige editie kreeg ik veel energie van het verbinden van de Young Professionals en het zichtbare enthousiasme van de deelnemers om kennis te vergaren en te delen. Ik verwacht dat ik dat dit jaar weer zal krijgen."

Over Future Leaders Program

Meer informatie over dit programma voor ambitieuze Young Professionals is te verkrijgen via www.dgbc.nl/flp. Aanmelden voor de tweede editie van dit exclusieve programma kan nog tot 1 september 2016. Het programma gaat sowieso door, omdat er al voldoende aanmeldingen zijn. Bij 50 aanmeldingen sluit de inschrijving.

Over Ferdinand Wieman

Ferdinand Wieman MSc (1983) is begin 2015 bij DGBC in dienst getreden als Marketingmanager. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het doorontwikkelen van het marketingbeleid en diverse hoogwaardige events. Ferdinand komt van Duurzaam Gebouwd, waar hij als Manager Marketing & Events eindverantwoordelijk was voor het opzetten van het marketingbeleid en het organiseren van diverse events. Daarvoor heeft Wieman gewerkt bij VNU Exhibitions, waar hij als Delegate Marketeer Strategie Summits verantwoordelijk was voor het uitnodigen, het interviewen van en het onderhouden van contacten met bestuurders / directieleden van grote en innovatieve organisaties uit de energie-, bouw- en vastgoedsector. Wieman heeft zowel een bedrijfskundige als een sociaalwetenschappelijke studie afgerond.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council