'Kantoorgebouwen zijn sleutel tot gezondheid & productiviteit'

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Mensen maken het bedrijf en het bedrijfsgebouw maakt het bedrijfsimago en ondersteunt de werknemers in hun werk. Maar bent u zich bewust van de kostenverdeling tussen de medewerkers en het kantoorgebouw?

Salariskosten vertegenwoordigen ongeveer 90% van de operationele kosten van een organisatie. Daartegenover maken huisvestingkosten (9%) en energiekosten (1%) maar een relatief klein deel uit van het totaal. De productiviteit van medewerkers of gebouwaspecten die daarop van invloed zijn, zijn daarmee heel relevant voor werkgevers.

Al jaren wordt er bij gebouwen veel aandacht besteed aan energiekosten. Natuurlijk is dat belangrijk maar je moet ook naar de opbrengsten kijken. Afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het verband tussen binnenmilieu in gebouwen en de impact op de mens. De World Green Building Council (WGBC) heeft in oktober 2014 een onderzoeksrapport gepubliceerd over de relatie tussen kantooromgeving en gevolgen voor gezondheid, welzijn en productiviteit. 

Wat is het geheim?

Mensen centraal zetten. Als het binnenklimaat in een kantoorgebouw voldoet aan de richtlijnen, betekent dat nog niet dat iedereen daarmee tevreden is en optimaal kan presteren. Normen en richtlijnen voor het binnenklimaat gaan meestal uit van de “gemiddelde mens” en geven minimale eisen. In werkelijkheid is iedereen anders. Mensen zijn vaak kritischer over het binnenklimaat als er ook andere “problemen” zijn. Mensen worden beïnvloed door hun verwachtingen, cultuur, gezondheid, maar ook door hun relatie met hun leidinggevende, collega’s, ontspanningsmogelijkheden en nog veel meer. Een optimale werkomgeving is dus afhankelijk van het binnenklimaat in combinatie met de bedrijfscultuur.

Iedereen heeft waarschijnlijk al iets over de ‘Google cultuur’ gehoord en hoe alle Google medewerkers blij en productief zijn. En wat is hun geheim? Google heeft personeel wiens enige taak is om medewerkers tevreden te houden en hun productiviteit te handhaven. Een van de trekkers is Laszlo Bock. Hij is het hoofd van ‘People Operations’ ; wat wij meestal als Human Resources kennen. Hij zorgt ervoor dat hun medewerkers mogelijkheden voor bijvoorbeeld, gezond eten, bewegen en ontspannen hebben, zodat ze optimaal kunnen presteren.

How does my building impact my people?

De Facility Manager en Human Resources Manager zullen zich samen deze vraag moeten stellen.  Het antwoord kan uit een Tevredenheids enquête (Post Occupancy Evaluation - POE) worden verkregen. Gebouwgebruikers acteren daarbij als een soort geheugen van het gebouw. POE is een multidisciplinaire onderzoek, soms ook “real-world research” genoemd. Het is een combinatie van onderzoek naar thermische behaaglijkheid gebaseerd op de fysische parameters van het binnenklimaat en omgevingspsychologie.

Daar gaat het om. Om mensen. Ze zijn de belangrijkste onderdeel van elk bedrijf (organisatie). Voor hun bouwen we gebouwen. Niet om energie te besparen of duurzaam gedrag te tonen. Daarom zijn kantoorgebouwen de sleutel tot gezondheid, welzijn en productiviteit.

Dit artikel is geschreven door Dr. Ing. Lada Hensen Centnerová van Hensen Concult. Zij is lid van de Kopgroep Gezondheid en Comfort van de Dutch Green Building Council.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council