Kernwaarde Groen: 'Panden uit 1885 aardgasvrij #hetkanwel'

Nederland staat voor een grote opgave: de energietransitie. Bij de energietransitie is duidelijk dat er straks geen fossiele brandstoffen meer beschikbaar zijn, dus ook geen aardgas voor woningen. Dat betekent dat miljoenen huizen verduurzaamd moeten worden, ook monumentale panden. Adviesbureau Kernwaarde Groen pakt de handschoen op en laat zien hoe dat kan.

Aardgasvrije woningen zijn inmiddels realiteit. Maar dan zijn het vooral nieuwbouwwoningen of kleinschalige renovaties. Het is lastig om woningen aardgasvrij te maken. Monumentale panden zijn daarbij helemaal een grote uitdaging. Kernwaarde Groen is die uitdaging aangegaan met zes 19e eeuwse panden in Amsterdam. Robert Sengers en Sven Steps van Kernwaarde Groen vertellen uitgebreid over het project.

Nagenoeg Paris Proof

"De panden zijn nagenoeg Paris Proof", vertelt Steps. "Volgens onze laatste berekeningen is het maximale energiegebruik 51,1 kWh/m2 (Paris Proof in 70 kWh, red.). Momenteel loopt het aanbestedingstraject en halen wij denkkracht op bij de participerende aannemers. Wij dagen hen uit om ons ontwerp te verbeteren om zo het energieverbruik te reduceren. Aanvullend hanteren wij het principe van ParisProof Ready! Doen wat nu kan en daarbij goed aansluiten bij het opgestelde D-MJOP (Duurzaam MeerJarenOnderhoudsPlan)."

Innovatie op dak en onder de grond

Monumentale panden Paris Proof maken, vraagt om innovatie en slimmigheden. Kernwaarde Groen past innovatie toe op het dak, zegt Sengers. "Onder de zonnepanelen worden speciale collectoren geplaatst. Als de bewoner overdag niet thuis is en geen stroom verbruikt, zal de elektrische smartboiler fungeren als buffer, door de zonnestroom op te slaan in de vorm van warm water."

Naast zonne-energie wordt ook warmte uit de bodem gebruikt. "De heipalen fungeren als bron voor de warmte. Door een geïntegreerde warmtewisselaar in de heipaal krijgt deze een dubbele functie; constructief en warmtewisselend." Dat klinkt ingewikkeld, maar werkt verrassend eenvoudig, vertelt Sengers: "Dankzij de relatief warme bodem wordt het vloeistof dat door de warmtewisselaar stroomt opgewarmd en afgegeven aan de warmtepomp. Doordat de bodem in de zomer juist relatief koud is, kan er op een vergelijkbare manier gekoeld worden. Zo wordt de bodem gebruikt als 'accu' van het gebouw."

Winst in isoleren

Hoewel op het dak en onder de grond slimme techniek wordt toegepast, is dat niet de grootste winst. "De grootste winst wordt gehaald met isoleren, isoleren, isoleren en uiteindelijk kierdichting. Dit alles met behoud van een gezond binnenklimaat."

Kennissessie tijdens DGBW

"Aardgasvrij, het kan nu al!", zijn Sengers en Steps overtuigd. De lessen uit het project met de zes 19e eeuwse panden in Amsterdam delen zij tijdens een speciale kennissessie. De sessie is op 24 september en is gratis bij te wonen. Klik hier voor meer informatie over de kennissessie.

DGBC-partners

Kernwaarde Groen

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave