Kick off Future Leaders Program: "Leg de lat onmenselijk hoog"

"Leg de lat onmenselijk hoog." Dat wil Jan Willem van de Groep meegeven aan de deelnemers van de DGBC Future Leaders Program. Dit volgeboekte vierdaagse programma is op maandag 21 september van start gegaan op het prachtige kasteel van Landgoed Nyenrode. De 50 ambitieuze Young Professionals uit – en gelieerd aan – de brede bouw- en vastgoedsector waardeerden deze eerste dag met een zeer goed rapportcijfer. 

Leiderschap nodig 

Moderator en tevens projectmanager Ferdinand Wieman verwelkomde de deelnemers en vertelde over zijn persoonlijke affiniteit met duurzaamheid en leiderschap. Hij vertelde "dat duurzaamheid niet meer een afdeling moet zijn, maar integraal onderdeel van de business moet worden" en "dat leiderschap nodig is om dat te bereiken". Na een kort welkomstwoord van DGBC-bestuurslid en hoogleraar Nyenrode Anke van Hal, gaf Annemarie van Doorn een korte introductie over DGBC.  

De branddriehoek als metafoor

De keynote van prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategic Talent Management aan Nyenrode, ging over ‘Talent is goed, ambitie is beter!’. Zij gaf aan dat als je Future Leader wilt worden vooral "aan de slag moet gaan en veel uren moet maken", want maar 10% leer je door kennis te vergaren en 20% door coaching. Zij gebruikte de branddriehoek als metafoor, waarbij brandstof, zuurstof en warmte bij leiderschapsontwikkeling staan voor talent & intuïtie, omstandigheden en mentaliteit. Dit wordt door Van der Sluis (2013) de Gouden driehoek genoemd. “Als leidinggevende moet je zorgen dat je je medewerkers ‘zuurstof’ toedient, zodat ze bevlogen raken. Maar nu moet je als Future Leader vooral nog ‘zuurstof’ happen.”

Lat onmenselijk hoog

Hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht, prof. dr. Jacqueline Cramer, vertelde onder andere over haar persoonlijke ervaringen als voormalig minister en waarschuwde dat je als toekomstig leider ook te maken kan krijgen met politieke spelletjes. Zij vertelde ook dat je betekenis moet geven aan duurzaamheid en dat dienend leiderschap in haar carrière belangrijk is geweest. Een andere invalshoek over leiderschap kwam van Jan Willem van de Groep, de winnaar van de Duurzame 50 Vastgoed NL. Hij adviseerde de Future Leaders om vooral de lat onmenselijk hoog te leggen. Hij haalde daarbij voorbeelden aan van onder andere de Iphone en Google Glass, want "met bestaande producten stapelen kom je er niet”

Denken in opbrengsten

Na de lunch, waarbij de deelnemers met elkaar gingen speeddaten, was er meer aandacht voor de thema’s circulaire economie, gezondheid en productiviteit. Ellis ten Dam, bestuurslid van CoreNet, ging in op het thema gezondheid op basis van het DGBC-rapport Gezondheid, Welzijn & Productiviteit in Kantoren. Het rapport dat tijdens het DGBW Galadiner is overhandigd aan Minister Blok. Zij deed de oproep “Wees je bewust van de vraagkant. Toon leiderschap en leg het thema Gezondheid op tafel!”. Niel Slob en Saman Mohammadi, beiden founders van re-born, vertelden over hun circulaire businessmodellen en de stapsgewijze transitie van stenen en mensen. “Het gaat niet meer om de tent, maar om de vent.” De slotkeynote was in handen van “meten is weten” Gideon van der Burg, directeur Leesman. Hij ging in op hoe belangrijk duurzaamheid en gezonde gebouwen zijn voor de productiviteit van mensen en daarmee dus voor de business. Zo gaf hij op basis van cijfers aan “dat koffie als tevredenheidsfactor meestal wordt weggelachen door CEO’s en CFO’s, maar dat koffie enorm belangrijk is voor de productiviteit van werknemers”. Daarmee is de cirkel weer rond, want duurzaamheid en het welzijn van mensen moet integraal onderdeel worden van de business. 

Concrete verduurzaming

Tijdens het DGBC Future Leaders Program werken de Young Professionals in groepen van 5 aan het verduurzamen van een gebouw van een eindgebruiker. Het aanjagen van duurzaamheid, door leiderschap te tonen, staat hierbij centraal. De Young Professionals gaan hier de aankomende 7 weken druk mee aan de slag. 

Succes

Projectmanager Wieman was na afloop zeer content met de eerste dag van de eerste editie van het DGBC Future Leaders Program. “Het enthousiasme van deze Young Professionals om kennis te vergaren en te delen is erg leuk om te zien. Daarnaast is het fijn dat de deelnemers deze dag met een 7,7 (totaalimpressie) hebben gewaardeerd en de organisatie zelfs met 8,0. Dit zijn cijfers waar wij als DGBC erg trots op zijn!” 

Vervolg

De tweede dag van het vierdaagse programma vindt plaats op donderdag 8 oktober. Dan komen onder andere Anke van Hal en Maurits Groen aan het woord.

Bekijk ook de foto's van de kick-off.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave