“De stikstof ontstaat als de koeien over hun eigen poep plassen. Dat kan met een toilet waarbij poep en plas op verschillende plekken terechtkomen worden tegengegaan. Actueler kun je het niet verzinnen”, zegt Grapperhaus.
GESTE staat voor Groene Energie en Slimme Technologie Educatie en is een samenwerking tussen PHYSEE, Yes!Delft, TNO, TUDelft en de gemeente Delft. “We doen dit nu voor het vierde jaar en vaak ging het alleen over duurzame gebouwen. Dit jaar wilden we het breder trekken in een taal die iedereen spreekt en daarom kozen we als thema de duurzame werelddoelen, de Sustainable Development Goals of SDG’s”, zegt Grapperhaus.
SDG’s
Het thema voor dit jaar was wel ingewikkeld: “SDG 1, geen armoede bijvoorbeeld. Het is best confronterend hoe groot dat probleem is. Kinderen gingen er wel mee aan de slag en bedachten een eerlijk eiland. De rijken betalen om er te komen de armen mogen gratis en op het eiland is iedereen gelijk. Heel mooi om te zien hoe kinderen daarmee aan de slag gaan en bedenken hoe ze die gelijkheid kunnen bereiken.”
Drie dagen lang werken zo’n 30 kinderen van 10 tot 12 jaar oud in groepjes samen aan verschillende opdrachten, experimenten en prototypes. “Het begint met een brainstorm, dan gaan ze het idee uittekenen en pitchen en daarna gaan ze het maken. Cool om te zien hoe ze daarmee omgaan”, zegt Grapperhaus. Vorig jaar was er het idee om in speeltuinen springtegels neer te leggen om energie op te wekken. Eerder ontstond de parasolar, een parasol met zonnecellen waar je een koelbox op aan kunt sluiten. Beide zijn nog niet verder gekomen dan een idee.
Partners gezocht
Grapperhaus hoopt dat het koeientoilet misschien wel iets is om verder uit te werken. Volgend jaar is de vijfde editie en dan hoopt hij meer partners te vinden en de zomerschool uit te bouwen. “Het maakt niet uit of je het met 30 of 80 kinderen doet en meer partijen die zich aansluiten zou mooi zijn. Maar het hoeft ook niet landelijk, want juist in Delft komen de techniek, de startups en de mooie ideeën zo goed samen.”
Bovendien is er een groot gebrek aan technisch talent. “Dat is ook een van de redenen waarom we dit hebben opgezet. Vooraf wil bijna niemand de techniek in en aan het einde wel. Elk jaar hebben we ook wel een paar kinderen die eerder hebben meegedaan. Maar er is nog een lange weg te gaan om meer mensen voor techniek te laten kiezen”, aldus Grapperhaus.
Dutch Green Building Week
De duurzame werelddoelen staan ook centraal tijdens de Dutch Green Building Week van 10 tot en met 14 oktober. Onder de noemer ‘Hier gaan we voor!’ staat deze editie volledig in het teken van initiatieven die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame steden en gemeenschappen en andere werelddoelen. Lokaal, sociaal en duurzaam dus.
Deze week is gekoppeld aan de Sustainable Development Goals, de duurzame werelddoelen, en DGBC vraagt de achterban om lokale initiatieven waar zij écht voor gaan in het zonnetje te zetten en aan te geven wat nodig is om die projecten verder te brengen. Meer hierover en over het programma is te lezen op de DGBW-pagina.