'Koelen tot diepvriesniveau is echt niet nodig'

Iedereen kent het wel: je loopt buiten in een linnen jurk of pak, het is warm en zodra je het kantoor binnenstapt heb je een vest of trui nodig vanwege de ijskoude airco. Om dit probleem aan te pakken lanceert Green Business Club Nederland (GBC NL) vandaag de campagne “Koel minder koel”. Met twee korte films en een social mediacampagne wil GBC NL bedrijven verleiden om hun airco's efficiënter in te stellen. Vaak is een paar graden koeler dan buiten al voldoende voor comfort en kan dit helpen om geld en energie te besparen.

Hoewel energiebesparing al mogelijk is door onnodige verlichting te vermijden, ligt de echte impact in het aanpassen van klimaatsystemen. "Airco’s zijn tegenwoordig onmisbaar in kantoren," zegt Lara Jongejans, projectmanager van GBC NL. "Iedereen kent het gevoel: buiten is het bloedheet, en binnen heb je een trui nodig door de ijskoude airco. Deze week wordt het in Nederland zo rond de 28 graden, en dan is koelen tot 25 graden al voldoende.”

Tips voor efficiënt gebruik van airco

De airco is ook nog eens een slurper qua energie, montage en onderhoud. GBC Nederland geeft het advies om de airco efficiënter te gebruiken en tegelijkertijd te besparen. Dit kan je doen door:

  • de airco later te starten,
  • zorg dat ramen en zonwering gesloten zijn en
  • vermijd het koelen van ongebruikte ruimtes

Lara Jongejans: “Voor mensen die zelf aan de slag willen heb ik nog een tip: overleg als huurder met de gebouwbeheerders. Ga vragen stellen! Wat is de temperatuurinstelling? Hoe wordt er gekoeld? Zijn er doelstellingen voor energiezuinige koeling? Superkoelen tot diepvriesniveau is niet nodig en ongezond! Het is zowel beter voor je werknemers als voor het milieu om de airco minder hard te laten draaien en aan te passen aan de buitentemperatuur.”

Ondersteuning bij duurzame maatregelen

Bedrijven kunnen zich bij GBC NL aanmelden via lara@greenbusinessclub.nl voor ondersteuning bij het nemen van duurzame maatregelen. GBC NL heeft al een grote groep deelnemende bedrijven bij elkaar gebracht, waardoor nieuwe deelnemers kunnen profiteren van de bestaande kennis en ervaringen.

Versneld energie besparen

Zes lokale Green Business Clubs: GBC Den Bosch Spoorzone, GBC Zaanstad, Green Hotel Club, GBC Eindhoven, GBC Hilversum en GBC Kop van Zuid in Rotterdam, werken samen met GBC Nederland aan het project 'Versneld Energiebesparen'. Door energieverspilling terug te dringen, klimaatsystemen te optimaliseren en routekaarten te ontwikkelen, dragen zij bij aan een duurzamere toekomst. Deze inspanningen worden mogelijk gemaakt dankzij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Gerelateerd

Gebouw met glazen gevel en boom

Andel: ‘Duurzaam omgaan met water verdient meer aandacht’

Van Bylandt Huis Den Haag

Dutch Green Building Council is verhuisd naar Van Bylandt Huis

Meten en sturen op materiaalgebonden emissies

Meten en sturen op materiaalgebonden emissies