Koplopers vragen Europees Parlement om ambitieuze EPBD

De stemming over de nieuwe Europese richtlijn Energieprestatie van gebouwen in het Europees Parlement is donderdag 9 februari. Daarom roepen DGBC en 35 andere organisaties de parlementariërs op om CO2-uitstoot uit te bannen uit de Europese bouw- en vastgoedvoorraad. 

Update: Het Europees Parlement stemde voor een ambitieuzere EPBD

Europese gebouwen zorgen voor ongeveer 40 procent van het totale energiegebruik en 36 procent van de CO2-uitstoot. Nu houdt Europees beleid alleen rekening met het energiegebruik, de operationele emissies, maar om CO2-uitstoot werkelijk uit te bannen moeten ook de materiaalgebonden emissies meetellen. 

Als dat niet gebeurt, haalt de Europese Unie haar klimaatdoelen niet. Daarom nam World Green Building Council (WGBC) het initiatief om met 35 partijen die 6.000 organisaties vertegenwoordigen uit de hele keten op te roepen tot het omhoog bijstellen van de ambities. Juist in de week dat het Europees Parlement beslist over het Energy Performance of Building Directive (EPBD).

Ambitieuze herziening EPBD gevraagd

In de brief aan het Europees Parlement staat het verzoek om in de herziening van de EPBD ambitieuzer te zijn bij de stemming komende donderdag 9 februari. Dat kan door de volgende maatregelen te ondersteunen:

  • Versnel renovatie met aandacht voor energiegebruik en efficiëntie door gebruik van Minimum Energie Prestatie Standaarden en de harmonisatie van Energie Prestatie Certificaten. 
  • Neem de emissies van de hele levenscyclus van gebouwen mee, compleet met operationele en materiaalgebonden emissies. 

De boodschap is duidelijk, met een hogere ambitie kunnen de parlementariërs een betere toekomst maken voor alle inwoners van de Europese Unie. Dit is niet alleen beperkt tot de klimaatvoordelen van duurzame gebouwen, maar gaat ook over de sociale en economische voordelen om energie-armoede tegen te gaan en jaarlijks tot 3,3 miljoen banen te creëren waarmee lokale gemeenschappen een steuntje in de rug krijgen. 

Brede steun

In 2022 presenteerde WGBC de ‘EU Whole Life Carbon Roadmap’ voor de bouwsector met steun van een coalitie met meer dan 35 organisaties. Daarnaast zijn nationale routekaarten ontwikkeld door tien Green Building Councils door heel Europa, waaronder DGBC. Deze Europese en nationale routekaarten zijn ontwikkeld als onderdeel van het #BuildingLife project, waarin meer dan 150 leiders – ook leden van het Europees parlement -  aangeven dat ze achter de aanpak staan om te kijken naar de uitstoot van gebouwen tijdens de gehele levenscyclus. 

Cristina Gamboa, CEO, WorldGBC, stelt in het persbericht bij de brief dat de Europese bouwsector klaar is voor een echte ambitieuze herziening van de EPBD: “With this open letter we are witnessing a clear consensus. Europe’s building sector is ready for a truly ambitious revision of the Energy Performance of Buildings Directive. Buildings are a key agent of change as Europe undergoes the transition to a decarbonised society. This is ever more important as Europe grapples with geopolitical uncertainties undermining energy security, and price rises driving a cost-of-living crisis. Politicians must seize the opportunity to support the transition away from inefficient practices, increase the EU’s autonomy and provide energy security for the most vulnerable households, whilst creating green jobs and boosting local economies. Our #BuildingLife project has proved that industry and policymakers are ready and willing for the deep collaboration needed to eliminate carbon emissions from Europe’s building stock. Our sector is ready for bolder action, and Members of European Parliament should be too.”

Overige partners

World Green Building Council

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave