Laurentien van Oranje leidt discussie tijdens DGBW: Basisschoolleerlingen maken werk van verduurzaming schoolgebouwen

Tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week op 22 september in de Arnhemse Eusebiuskerk gaan basisschoolleerlingen van drie Gelderse basisscholen in gesprek met besluitvormers over de duurzaamheid van schoolgebouwen. De leerlingen hebben aan de hand van het lesprogramma BREEAM-NL Junior onderzocht hoe duurzaam hun eigen school is. Laurentien van Oranje, directeur van de Missing Chapter Foundation, gaat de discussie tussen de kinderen, bestuurders van Arnhem en Nijmegen en verschillende CEO’s leiden. Het vormt het startsein voor de verduurzaming van alle Gelderse basisscholen. 

BREEAM-NL Junior is een lesmethode die door de Dutch Green Building Council (DGBC) is ontwikkeld speciaal voor leerlingen van de basisschool. Met dit programma, dat is gebaseerd op de duurzaamheidsstandaard BREEAM-NL, kunnen kinderen zelfstandig de duurzaamheidsprestatie van hun eigen school onderzoeken. Ze kijken onder andere naar veiligheid, hygiëne, energie, gebouw en groen. Hun bevindingen worden gepresenteerd aan de directeur van de school. Het biedt handvatten om schoolgebouwen te verduurzamen.

Kwaliteit verbeteren

De tijd om werk te maken van het verduurzamen van schoolgebouwen is aangebroken. Het onderhoud van de schoolgebouwen wordt per 1 januari 2015 overgeheveld van gemeenten naar de schoolbesturen zelf. Bovendien staat het binnenklimaat van scholen al enige tijd onder druk. Het is de bedoeling dat alle basisscholen in Gelderland meedoen aan het onderzoek naar de duurzaamheid van de schoolgebouwen. Het doel is om gezamenlijk de kwaliteit te verbeteren.

Laurentien van Oranje

Laurentien van Oranje is enthousiast over het initiatief. “Dit initiatief is een manier om verschillende perspectieven met elkaar te verbinden. Kinderen denken verbindend en vanuit hun eigen leefomgeving, waaronder het schoolgebouw. Vanuit deze gedachte is het niet meer dan logisch om met kinderen in gesprek te gaan over de verduurzaming van schoolgebouwen. We kunnen samen met de kinderen echt verandering tot stand brengen binnen de basisscholen.”

Inzetten voor gezonde scholen

De Dutch Green Building Council is blij met de inzet van Missing Chapter Foundation. DGBC-directeur Annemarie van Doorn: “We willen ons de komende jaren inzetten voor de gezondheid van gebouwen. Met name voor scholen is op dit gebied nog een wereld te winnen. De impuls van de Missing Chapter Foundation is daarom meer dan welkom. Met het middel BREEAM-NL Junior hopen we alle scholen in Gelderland te stimuleren om aan de slag te gaan met verduurzaming.” 

Over de Missing Chapter Foundation

De Missing Chapter Foundation (MCF) is in 2010 opgericht door Laurentien van Oranje, vanuit de gedachte dat beslissingen langer houdbaar blijven en meer waarde krijgen door de scherpe inzichten, logische vragen en verrassende oplossingen van kinderen en jongeren hierin een plek te geven. Met haar programma’s Denkkracht, Raad van Kinderen en WaterSpaarders brengt MCF verbinding tot stand tussen kinderen en jongeren enerzijds en besluitvormers in de publieke en private sector anderzijds. 

Gerelateerd

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Vernieuwd Transitieteam van start

Vernieuwd Transitieteam van start

Gebouw met daarop de tekst Grand Hotel Gooiland

Paris Proof Congres 2024: keynote sprekers bekend