Maak kennis met onze nieuwe partner Innovattic

Gamification is het toevoegen van spelelementen aan iets wat geen spel is. Nieuwe DGBC-partner Innovattic zet deze techniek in om kantoren te verduurzamen. Zo ontwikkelt het bedrijf apps, websites en games om eigenaren én gebruikers te motiveren om hun gedrag aan te passen. In gesprek met eigenaar en oprichter Lauwerens Metz over de ambities van Innovattic en waarom ze partner zijn geworden van DGBC. “Wat kunnen wij doen als klein clubje in Delft? Juist door aan te sluiten bij de bijna 400 partners van DGBC sta je sterk richting de politiek.”

Tijdens zijn studies Informatica en Bestuurskunde, was Metz naar eigen zeggen veel bezig met de staat van de wereld. “Mijn ogen werden toen geopend voor duurzaamheid en de bedreiging voor dieren en de planeet. Er was veel informatie beschikbaar over de problemen, maar wie gaat de oplossingen bedenken? Ik besefte dat ik nuttig wil zijn voor de maatschappij en mijn steentje wil bijdragen”.

Na een tijdje consultant te zijn geweest voor woningcorporaties en gemeenten, richtte Metz Innovattic op. “We maken digitale oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Denk aan apps, websites, games en meer, samen met opdrachtgevers die net als wij geloven in een betere wereld.” En die twee t’s op het eind? “Een verwijzing naar de plek waar het allemaal begon: the attic, oftewel mijn zolder.”

Van zorg naar kantoren

Innovattic richtte zich in het begin op de zorg. “We hebben bijvoorbeeld meegedaan aan de grootste zorghackathon van Nederland. Hierdoor hebben we een goede samenwerking met het LUMC opgebouwd waar we thuismonitoring op poten hebben gezet. Want het is veel fijner beter worden in je eigen huis, dan ziek zijn in een ziekenhuis.”

Later breidden de interesse en klantenkring uit richting CO2-uitstoot en de gebouwde omgeving. “Zeker in kantoren zitten veel elementen van gedrag die we kunnen veranderen. We moeten af van de oude manier van met een kantoor omgaan – raam open en kachel aan –, maar juist sturen op efficiënt werkelijk gebruik en dit zo slim mogelijk maken.”

Real-time

Zo is Innovattic veel bezig met data uit een gebouw te verzamelen en op basis hiervan te kijken hoe dit zo energiezuinig gebruikt kan worden. Zo maakt het bedrijf gebruik van het EnergieKompas van DGBC om vooraf een benchmark te hebben. Daarmee kan Innovattic sturen op verlaging van het gebruik. Deze data gaat weer terug naar de gebruikers, via bijvoorbeeld schermen met een hoge gebruikersvriendelijkheid, om hen zo te wijzen op hun energieverbruik. “Het draait om meten, meten, meten! Anders kan je nooit weten waar je vandaan komt en waar je naar toe moet.”

“Op die manier krijg je veel vaker inzicht in je gebruik en impact, in plaats van alleen maar één keer per jaar met je energierekening bezig te zijn. Hoe meer je real-time feedback krijgt, hoe sneller je jouw gedrag kan veranderen en hoe groter de impact. Dat is in eerste instantie lastig, maar door de hele tijd prikkels te krijgen wordt het vanzelfsprekend en een gewoonte. Uiteindelijk wil je ernaartoe dat mensen elkaar erop aanspreken.”

Daarbij geeft Metz ook als les mee: “Accepteer dat het niet altijd 20,4 graden Celcius is in een gebouw. Wees flexibel en pas jezelf ook aan bij de omgeving. We zijn gewend om thuis een trui aan te doen, dus waarom niet op kantoor?”.

Samenwerking met EDGE

Als Metz moet kiezen op welk duurzaam project hij het meest trots is, zegt hij: ”De samenwerking met EDGE, dat is de grootste opdracht van Innovattic tot nu toe. Hier hebben we complexe problemen heel simpel gemaakt. Zo hebben we allerlei sensoren kunnen integreren in het datasysteem (van) bGrid Iedereen kijkt naar EDGE als koploper, dus heel gaaf dat wij onze ideeën hebben kunnen inbrengen bij hen om nog verder te komen met het smart maken van hun gebouwen.”

Samen sta je sterk

De voordelen van het partnerschap met DGBC zijn voor Metz duidelijk. “Hoe groter de organisatie die voor groen en duurzaamheid staat, hoe meer slagkracht je ook hebt naar de politiek toe waar dingen moeten veranderen. Wat kunnen wij doen als klein clubje in Delft? Juist door aan te sluiten bij de bijna 400 partners van DGBC, inclusief grote bouwbedrijven, bureaus en namen zoals Rijksvastgoedbedrijf en NS sta je sterk.”

Van de verschillende thema’s waar DGBC zich hard voor maakt, heeft Metz het meest gehad aan Paris Proof en de verschillende tools die hierbij zijn ontwikkeld. “Het is heel duidelijk wat de Paris Proof-normen zijn en hoeveel kilowattuur je mag gebruiken. Dat helpt ons enorm. Het EnergieKompas en de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) zijn klip en klaar en geven je een goede basis en de route naar verdere verduurzaming.”

Het Paris Proof Commitment heeft Innovattic al eind 2022 ondertekend, maar welke verdere ambities heeft het bedrijf nog meer? Metz: “Ik wil dit jaar een product maken dat alles combineert wat ik tot nu toe van de verschillende projecten heb geleerd. Om zo de gedragsverandering verder te brengen en een soort gamification-platform op te richten. Daarnaast willen we blijven samenwerken met partijen die een duurzame gebouwde omgeving voor ogen hebben en hen helpen verder te komen dit te bereiken.”

DGBC-partners

Innovattic

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave