Maar liefst 61 BREEAM-NL In-Use sterren reikte de Dutch Green Building Council (DGBC) uit. Aan drie Strukton publiek-private-samenwerkings- projecten, waar de ambities voor een duurzame werk- en leefomgeving werkelijkheid worden. Zowel DGBC, als Strukton Worksphere, partners en opdrachtgevers zijn trots op de excellent scorende werkomgevingen. Het resultaat van continu werken aan het verbeteren van een bestaand gebouw.
Vier sterren BREEAM-NL In-Use voor de hercertificering van DUO² in Groningen op Asset en drie sterren voor Beheer. Drie sterren voor zowel gebouw als beheer van het Ministerie van Financiën in Den Haag, en maar liefst zes keer vier sterren op zowel Asset als Beheer voor de Kromhout Kazerne in Utrecht.
Thomas Metz, verantwoordelijk voor het BREEAM-NL In-Use keurmerk bij DGBC:
"Geweldig dat zes gebouwen tegelijk zijn gecertificeerd. En ook nog eens met een ongekend hoge score op zowel Asset als Beheer: Excellent. Uniek voor Utrecht. Kiezen voor een portfolio-aanpak maakt het mogelijk meerdere gebouwen slim te benchmarken en te sturen op verdere verbetering.”
Zonnepanelen en 48 sterren
Uniek is dat zes kantoorgebouwen van de Kromhout Kazerne gecertificeerd zijn met vier sterren (Excellent) voor zowel Asset als Beheer. Dit zijn niet alleen de eerste BREEAM-NL In-Use Excellent panden in Utrecht, maar dit is meteen een verdubbeling van het aantal gebouwen in Nederland met deze certificering. Met een BREEAM-traject wordt niet alleen duurzaamheid getoetst in het kader van energiegebruik, watergebruik, afval en vervuiling, maar wordt ook gekeken naar het gebouwmanagement en gezondheid. Strukton Worksphere laat hiermee zien dat het gezonde en energiezuinige gebouwen beheert voor gebruikers, wat het leefklimaat, ziekteverzuim en de productiviteit positief beïnvloedt.
De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk reikte namens de assessor de certificaten uit en feliciteerde alle gebruikers van de kazerne met hun duurzame leefomgeving en complimenteerde het exploitatieteam met hun focus op energie en duurzaamheid.
Manifest ‘Het dak van Utrecht geeft energie!’
In 2017 zal op de Kromhout Kazerne maar liefst 5.800 m² zonnepanelen worden geplaatst. Deze zonnepanelen geven nog meer zichtbaarheid aan de duurzame activiteiten en ambities. Zowel Strukton als exploitatiemaatschappij Komfort tekenden onder toeziend oog van wethouder Van Hooijdonk het manifest ‘Het dak van Utrecht geeft energie!’. Zo verbinden zij zich aan de samenwerking tussen de gemeente Utrecht en bedrijven om in 2020 tien procent van de daken voorzien te hebben van zonnepanelen.
Hercertificering is bevestiging
Eind 2013 was de huisvesting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst in Groningen het eerste bestaande kantoorpand van de Rijksoverheid dat vier sterren kreeg toegekend. Met deze hercertificering bestendigt DUO zijn duurzame ambities. Strukton Worksphere beheert en exploiteert dit duurzame overheidspand. Bij de huisvesting van DUO en de Belastingdienst wordt onder meer afval gescheiden in zes stromen; het afval wordt bijna geheel hergebruikt. Daarnaast is veel aandacht geweest om de bestaande ecologie te handhaven en te verbeteren, door de aanleg van een stadstuin die aansluit bij het bestaande bos en met voorzieningen voor de dieren die van nature hier al voorkomen zoals behuizing voor vleermuizen en een slechtvalk.
Duurzaam renoveren én beheer
Het asset aan de Korte Voorhout 7 is in 2006-2008 gerenoveerd en is de hoofdzetel van het Ministerie van Financiën. Vanwege het bijzondere ontwerp van het pand, in de Engelse Brutalisme stijl, is er bij de renovatie gekozen voor behoud van deze stijl, maar met verbetering van het comfort en de energiehuishouding. De dubbele huidfaçade en het gebruik van warmte-koudeopslag (WKO) dragen hier in belangrijke mate aan bij. Met het behalen van de Very Good BREEAM-NL In-Use certificering is aangetoond dat niet alleen het gebouw duurzaam is gerenoveerd, maar ook het beheer aan de criteria voldoet.
Anke van Leeuwen, BREEAM-NL In-Use expert bij Strukton Worksphere, sluit tevreden af: “Het geeft energie om partijen te helpen met het realiseren en aantoonbaar maken van hun mvo-doelstellingen. Door het gezamenlijke belang te onderkennen en goed samen te werken kunnen we met kleine en grote stappen ons doel bereiken.”