Martin Mooij: datasysteem broodnodig om te versnellen

Als programmamanager Deltaplan Duurzame Renovatie is Martin Mooij ervan overtuigd dat data de sleutel is tot de versnelling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In het magazine Toekomstbouwers vertelt Mooij hoe data hem hebben geholpen, maar ook hoe de gebouwde omgeving kan profiteren van data.

"70 kWh per vierkante meter per jaar voor kantoren, 60 kWh voor scholen, het Deltaplan Deltaplan Duurzame Renovatie is gebouwd op data, getallen, cijfers. Zonder cijfers was er überhaupt geen Paris Proof norm geweest. Zelf heb ik ontelbare uren door cijfers zitten graven, getallen met elkaar vergeleken en naast elkaar gelegd en data geanalyseerd om tot de Paris Proof norm te komen.

Want onlangs hoorde ik iemand zeggen: “Wat je niet kunt meten, kun je ook niet verbeteren.” Dat is ook van toepassing op het verduurzamen van de gebouwen in Nederland. Alleen we hebben een probleem: er zijn niet genoeg bruikbare cijfers. Systemen en meetmethoden sluiten niet op elkaar aan. Gebouweigenaren verdwalen. Data is er wel maar men kan er niet bij. Dat moet beter. Dat vinden wij van het Deltaplan Duurzame Renovatie. Daar stonden we begin dit jaar niet alleen in: door de werk- groep utiliteitsbouw aan de Klimaattafels is de ambitie om een uniform datastelsel te introduceren in het Klimaatakkoord opgenomen. Door dat stelsel ontstaat er bijvoorbeeld een benchmark waardoor iedereen in Nederland antwoord heeft op de vragen: ‘Waar sta ik nu met mijn gebouw? Moet ik verduurzamen? Werk ik al energiezuinig?’

De werkgroepen in het Deltaplan Duurzame Renovatie zijn al aan de slag gegaan. Er is een expertgroep Data & Monitoring in het leven geroepen en voor verschillende sectoren proberen we het energieverbruik snel inzichtelijk te maken en een benchmark op te stellen. Het zijn kleine bijdragen. Maar willen we Nederland op grote schaal gebouwen verduurzamen, dan moeten we allemaal op dezelfde manier meten. Daarom ontkomen we er niet aan om de regering te vragen de initiatieven voor een uniform datastelsel te steunen. Het is het startpunt voor de markt om de gebouwde omgeving snel en efficiënt te verduurzamen en daarmee de klimaatdoelen te reali- seren. Krijgen we de gewenste steun, dan blijf ik ervan overtuigd: de gebouwde omgeving in Nederland in 2040 Paris Proof, #hetkanwel"

Martin Mooij deelde zijn ideeen over data voor het magazine Toekomstbouwers. Het hele magazine kan je hier lezen.

 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave