'Medewerking van gebruiker, eigenaar én beheerder noodzakelijk voor verduurzaming bestaand vastgoed'

“Een duurzaam pand biedt comfort, vermindert risico’s en komt gezondheid en productiviteit ten goede. Daar profiteert de gebouwgebruiker het meest van”, stelt Thomas Metz, senior projectmanager bij de Dutch Green Building Council, waar hij verantwoordelijk is voor bestaande bouw. “Het is belangrijk dat gebouwgebruikers dit belang voor zichzelf inzien en het bij eigenaren aankaarten.” Metz ziet dat gebouwgebruikers, veelal huurders, steeds vaker verduurzaming van hun kantoor op de agenda zetten. Door de vraagmarkt zijn er ook steeds meer mogelijkheden om eisen te stellen. En dat sorteert effect. “Vanuit BREEAM-NL In-Use zien we dat eigenaren actief bezig zijn, gestimuleerd door duurzaamheidseisen die door de grote institutionele beleggers worden gesteld en door banken bij financieringsaanvragen. Bij dergelijke instellingen is het een kwestie van risicovermindering. Zo geeft een hoog duurzaamheidsniveau een lagere kans op leegstand.”

Samenwerking

De medewerking van gebruiker, eigenaar én beheerder is noodzakelijk om verduurzaming van bestaande kantoren te versnellen. Metz: “Om de verschillende betrokkenen op één lijn te krijgen, moeten de voordelen voor iedereen duidelijk zijn. Daar ligt een rol voor de advieswereld, die de impact van maatregelen kan aantonen en met slimme oplossingen de inspanning en overlast zo laag mogelijk kan houden.” Ook benadrukt hij dat toekomstbestendig renoveren en nieuw bouwen elkaar goed aanvullen. “Van monumentale panden weet je dat die nooit energetisch optimaal zullen worden. Daarom is het van belang dat bij nieuwbouw wel alles uit de kast wordt gehaald.” In de praktijk is dit vaak niet zo, weet Metz. “Er wordt nog te veel gebouwd volgens de minimale wettelijke eisen. Dat betekent dat ook bij nieuwbouw op achterstand wordt gebouwd. Energieneutraal zou al lang de standaard moeten zijn bij nieuwbouw. Daarbij wordt er te snel gekozen voor de goedkoopste oplossing. Die bieden weinig flexibiliteit om later nog een stap verder te zetten.”

Opgave

Als voorbeeld noemt hij dat de energieprestatie nog vaak omhoog wordt gebracht met installatietechnische oplossingen, terwijl juist niet genomen bouwkundige maatregelen, zoals extra isolatie en oriëntatie, later zeer lastig zijn om door te voeren. Dat demotiveert. “Nieuwbouw panden moeten duurzaam en in ieder geval energieneutraal worden gebouwd. Dan hebben we daar geen omkijken meer naar en kunnen we ons focussen op de bestaande bouw. En dat is een opgave op zich.”

Lees de complete bijlage van Mediaplanet op overvastgoed.nl

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen