In Nederland is inmiddels meer dan 5.000.000 m2 vloeroppervlakte gecertificeerd met duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL. Dat blijkt uit cijfers van de Dutch Green Building Council, de beheerder en ontwikkelaar van BREEAM-NL. Annemarie van Doorn, directeur van DGBC: “Een mooie mijlpaal. Maar belangrijker, een stimulans richting de markt om met het verduurzamen van de gebouwde omgeving de klimaatdoelstellingen te behalen.”
BREEAM-NL
BREEAM-NL bestaat in Nederland sinds 2010. Het keurmerk beoordeelt gebouwen op duurzaamheidsprestaties. Daarbij wordt gelet op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen waaronder energie, gezondheid en materialen. BREEAM-NL is er zowel voor nieuwbouwprojecten als voor bestaande gebouwen. Hoe duurzaam een project is, wordt uitgedrukt in sterren. Er zijn maximaal 5 sterren te behalen.
Nieuwe gebouwen
In de eerste jaren werd BREEAM-NL vooral gebruikt voor nieuwbouwprojecten. Ieder jaar verdubbelde het aantal uitgereikte certificaten voor nieuwe gebouwen. De hoogste score ooit is behaald door het kantoorgebouw van Geelen Counterflow. In totaal zijn meer dan 400 BREEAM-NL certificaten verstrekt voor nieuwbouwprojecten.
En bestaande gebouwen
Vanaf 2013 raakte BREEAM-NL ook populair in de bestaande bouw. Het keurmerk vormt een goed middel om bestaande gebouwen in Nederland te verduurzamen. Inmiddels zijn 250 projecten met BREREAM-NL voor bestaande gebouwen gecertificeerd. Het gaat daarbij om kantoorgebouwen, winkelcentra en sinds kort ook om logistieke gebouwen en onderwijsgebouwen. Het is de verwachting dat het keurmerk voor bestaande gebouwen in de toekomst steeds vaker gaat worden gebruikt. Dit gezien de verduurzamingsopgave voor de bestaande gebouwenvoorraad.
In 2020 verdubbelen
Tijdens de Klimaattop in Parijs in december 2015 maakten alle Green Building Councils in de wereld een commitment over de bijdrage die zij kunnen leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dutch Green Building Council wil dat in 2020 10.000.000 m2 vloeroppervlak met BREEAM-NL is gecertificeerd. Volgens Annemarie van Doorn: “Als de lijn zich voortzet, is die ambitie zeker haalbaar. Het is echter geen doel op zich, maar een van de middelen om de klimaatdoelstellingen te behalen.”