Met data adviseert Envalue over verduurzaming van vastgoed

Envalue is een innovatieve vastgoedadviseur die helpt bij duurzame oplossingen voor strategische vastgoedvraagstukken. En bij deze oplossingen speelt data een cruciale rol. We spreken met Cherryl Djoegan (Head of Sustainability) en Jan Verhaegh (CEO) over de ambities van Envalue en het partnerschap met Dutch Green Building Council.

Envalue is nog een relatief jong bedrijf: het bestaat nu bijna vijf jaar. Vanaf dag één was er een duidelijke focus, vertelt Verhaegh. “Vol inzetten op data en AI.” De afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid en inmiddels werken er 40 medewerkers. Zes daarvan zetten zich dagelijks in op het inrichten en uitbreiden van data-infrastructuur. “Dat maakt ons echt anders”, zegt Verhaegh trots. “Inmiddels hebben we 300 unieke data-punten gekoppeld aan de gebouwde omgeving. Daardoor kunnen we zaken goed duiden en ook zorgen voor grip op ontwikkelingen.” Het thema duurzaamheid loopt als een rode draad door de werkzaamheden van het bedrijf en Djoegan is met haar afdeling daarbij een belangrijke aanjager. “Met onze data adviseren we investeerders, projectontwikkelaars, financiers, beleggers, woningcorporaties, gemeentes en bedrijven hoe zij bestaand vastgoed kunnen verduurzamen. Tegelijkertijd helpen we ook bij nieuwbouwontwikkelingen.”

Paris Proof

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren de Paris Proof methode omarmt. Envalue ondertekende eerder al het Paris Proof commitment en adviseert ook over wat er nodig is om Paris Proof te worden. Er blijkt nog flink wat werk aan de winkel. Eerder dit jaar berekende Envalue dat er een investering van circa 4,5 miljard euro nodig is om de bestaande kantorenvoorraad Paris Proof te maken. Daarnaast werd er een raming gemaakt voor residentieel vastgoed. Om de totale woningvoorraad voor 2050 van een energielabel A te voorzien is zo’n 195 miljard euro nodig. Verhaegh: “Met dit soort analyses laten wij als organisatie echt onze kracht zien. We willen het maatschappelijk debat aanjagen en ook een positie innemen. Dat doen we gebaseerd op betrouwbare en objectieve data.”

Duurzaam bouwen

Djoegan merkt dat innovatieve partijen in de gebouwde omgeving steeds vaker bij Envalue aan de deur kloppen met grote vraagstukken. Ontwikkelaars en beleggers weten ons echt te vinden, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van enorme biobased torens of logistieke centra. Wij helpen hen dan met uiteenlopende vragen. Op dat soort samenwerkingen zijn wij enorm trots.” Verhaegh vult aan: “Uiteindelijk moeten we het met zijn allen doen. Samenwerking in de gebouwde omgeving is belangrijk.”

Kennis halen en brengen

Het zoeken van samenwerking, maakt ook dat er toenadering werd gezocht tot DGBC. Djoegan: “DGBC is een grote kennishouder en weet bij uitstek wat duurzaamheid is. Maar ook de verbindende rol tussen markt en overheid is volgens haar waardevol. “Zij hebben zicht op wat er speelt aan beide kanten. Daar willen we dan ook graag onderdeel van zijn. We komen kennis halen, maar ook brengen. Dat is een win-winsituatie.”

Uitdagingen

Dat innovatie – daar waar Envalue in uitblinkt – de komende jaren hard nodig is in de gebouwde omgeving is volgens beiden een no-brainer. Maar er zijn meer uitdagingen. “Mindset, daar draait het om”, aldus Djoegan. “Klimaatverandering is een actualiteit, de urgentie is aangewakkerd en vanuit de overheid komen meer verplichtingen. Het besef dat het anders moet in de gebouwde omgeving is er. Nu moeten we het ook doen.” Collega Verhaegh ziet los van de mindset nog een andere grote uitdaging. “De overheid zet zich volop in voor verduurzaming, maar er is nog veel te winnen op het gebied van duidelijkheid. Hoe gaan we de financiering en uitvoering precies aanpakken? Deze vragen blijven vaak abstract. Daarom dragen wij bij aan het verhelderen van deze thema's en zorgen we voor concrete inzichten."

Daarbij gaat Envalue ook het gesprek aan met partijen die er anders over denken niet uit de weg. De CEO besluit: “We nodigen iedereen uit om onze analyses te challengen. Uiteindelijk kunnen we niet in ons eentje de vastgoedmarkt Paris Proof maken. Daar hebben we alle stakeholders voor nodig. De samenwerking met DGBC zal daar alleen maar aan bijdragen.”

DGBC-partners

Envalue Real Estate

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave