Mini-symposium (ge)Bouwen met toekomstwaarde

Een aantal ontwikkelingen heeft grote invloed op de bouw- en woningmarkt. De impact van de economische crisis is groot en vertaalt zich onder meer in de leegstandsproblematiek. Daarnaast ligt er een uitdaging tot verduurzaming, om te komen tot efficiënt en circulair gebruik van grondstoffen, energie en klimaat. Dit blijkt ook uit de toenemende vraag in de markt en bij overheden hoe gebouwen een tweede of derde leven te geven.

Bedrijfsleven en overheid hebben hierop de krachten gebundeld. Opdrachtgevers en opdrachtnemers lopen namelijk in de praktijk aan tegen het ontbreken van een aanpak en criteria hoe in de praktijk de levenscyclus van gebouwen verlengd kan worden en gebouwen voor meerdere bestemmingen benut kunnen worden. In publiek-private samenwerking is daarvoor het rapport 'Gebouwen met toekomstwaarde' opgesteld, te vinden op www.bouwenmettoekomstwaarde.nl. Dit rapport vormt een handreiking aan alle betrokken markt- en overheidspartijen hoe zij de toekomstwaarde van een gebouw kunnen beoordelen, bezien vanuit adaptiviteit, financierbaarheid en duurzaamheid. Dit biedt ruimte voor nieuwe marktontwikkelingen.

Overhandigen rapport

Op 25 november wordt tijdens een mini-symposium dit rapport formeel overhandigd aan Minister Blok van Wonen en Rijksdienst en zal hij hier zijn reactie op geven. Tijdens de bijeenkomst heet Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland u welkom. Prof. dr. Herman Wijffels, o.a. Hoogleraar 'duurzaamheid en maatschappelijke verandering' aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan het Utrecht Sustainability Institute en dr. ir. Marleen Hermans, Brink Groep en Hoogleraar speciale leerstoel Publiek Opdrachtgeverschap in de bouw aan de TU Delft zullen hun visie geven op dit onderwerp.

Aansluiten zullen in een paneldiscussie Jaap Uijlenbroek (directeur-generaal Rijksvastgoeddienst), Pauline Bieringa (directeur Bank Nederlandse gemeenten), prof Hans Wamelink (Hoogleraar Bouwmanagement TU Delft) en Claudia Reiner (Caris & Reiner BV en vice-voorzitter UNETO-VNI) met elkaar en met alle aanwezigen in gesprek gaan over de waarde van dit rapport, welke stappen zijn er nodig voor verduurzaming van bouw- en woningen? Staat de markt hiervoor open en hoe botst dit met huidige financieringsconstructies? Genodigden voor dit congres betreffen eigenaren, investeerders, alle partijen uit de bouwketen, wetenschap, overheid en media.

Datum en locatie

Dinsdag 25 november 2014
Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12 te Den Haag
Klik hier voor meer informatie over het programma.
U kunt zich kosteloos aanmelden via bijgaand antwoordformulier

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council