Nationaal SDG-coördinator Pellegrom: 'Waar je een kans ziet, moet je die grijpen'

“Laten we groen en inclusief zijn op alle fronten. Waar je een kans ziet, moet je die grijpen. Zo maak je een beweging die niet meer te stoppen is om doelen te halen”, zegt Sandra Pellegrom, Nationaal SDG-coördinator.
De Sustainable Development Goals zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030, zoals vastgesteld door de Verenigde Naties.

Ze wil het gemakkelijker maken om te overzien welke doelen geholpen kunnen zijn met bepaalde beleidskeuzes. “Gemeenten laten al mooie voorbeelden zien. Neem Súdwest Fryslân, die heeft de SDG’s gebruikt om ruimtelijke ordening-projecten te toetsen. En de provincie Zeeland heeft de doelen als kompas gebruikt voor maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid. De SDG-toets voor het Rijk is er ook al, ik wil hem alleen gemakkelijker toepasbaar maken.” Volgens haar is de huidige trend om te denken in crises niet productief. “Het werkt beter om te denken in oplossingen, met oog voor de lange termijn. De SDG’s inspireren om dat te doen. Het is een goed kompas.”

Taaie onderhandelingen

Hoewel zij veel internationale functies heeft gehad, is deze juist heel nationaal. Ze is erop gericht om álle partijen in Nederland aan te moedigen om samen de duurzame ontwikkelingsdoelen te halen, van de Rijksoverheid tot bedrijven en onderwijsinstellingen. “En daar is haast bij, want we zijn al halverwege”, zegt Pellegrom. “Het waren in 2015 taaie onderhandelingen met 193 lidstaten om deze stevige ambitie neer te leggen voor een duurzame, inclusieve samenleving. Het is uniek dat daar concrete doelen zijn vastgesteld met indicatoren erbij. En dat de steun ook komt van maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en andere betrokkenen”, aldus een trotse diplomaat.

'Alle aspecten nodig'

Pellegrom heeft geen favoriet doel: “Alle aspecten zijn nodig voor welzijn van de mens nu en in de toekomst. Wel is SDG 11 een hele bijzondere, omdat daar eigenlijk heel veel andere doelen in samenkomen, net als dat in de praktijk zo is op lokaal niveau. Die SDG gaat echt over dorpen en steden waar mensen gezond en veilig kunnen wonen, in een duurzame omgeving met veel groen en goede verbindingen naar bijvoorbeeld werk of opleiding. SDG 17 is ook bijzonder, want die gaat heel erg over de samenwerking over de grenzen van sectoren heen. Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. En daar heb je ook kennisinstellingen voor nodig die andere partijen weer verder kunnen helpen. Partnerschappen zijn een voorwaarde voor het halen van de doelen.”

Lees het hele interview met Sandra Pellegrom in Toekomstbouwers 2022 

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Leven in het waterLeven in het water | Logo voor Partnerschap om doelstellingen te bereikenPartnerschap om doelstellingen te bereiken

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council