“Neem huurders mee in iedere duurzame stap die je zet”

“Het klimaatakkoord is dringend nodig om bestaand vastgoed sneller te verduurzamen”, zegt Lizzy Butink, duurzaamheidsmanager bij a.s.r. real estate. Ondertussen pioniert het vastgoedbedrijf met een succesvolle aanpak om grote hoeveelheden woningen aanzienlijk energiezuiniger te maken. 

Inmiddels zijn er door a.s.r. real estate de afgelopen jaren meer dan 1.000 woningen succesvol verduurzaamd. Er is gestart met de wooncomplexen die de grootste stappen moesten maken. De energielabels moeten worden verbeterd van F en soms zelfs G naar A en A+. Om een dergelijke grootschalige renovatie uit te voeren, is het wettelijk verplicht om zeventig procent van de huurders mee te krijgen. “Het is daarom van groot belang de huurder aan de hand mee te nemen en dat vraagt om een persoonlijke aanpak met oog voor het financiële resultaat”, aldus Butink.

Lagere energielasten

Bij de aanpak die a.s.r. real estate hanteerde gingen de huren met enkele tientallen euro’s omhoog, maar de energielasten met ongeveer het dubbele bedrag naar beneden. Daarnaast konden huurders samen met BAM hun energiefacturen van de afgelopen drie jaar onder de loep nemen om zo inzichtelijk te krijgen wat de verduurzaming voor hen financieel zou gaan betekenen.

De aanpak is een antwoord op het gigantische vraagstuk waarmee de sectortafel Gebouwde omgeving van Diederik Samsom in de weer is. “Bij woningen die van energielabel G naar A+ gaan is de rekensom beter te maken dan wanneer een woning die van D naar A gaat. Het financiële aspect blijft echter wel de belangrijkste factor voor huurders om overstag te gaan”, benadrukt Butink. Over nieuwbouwwoningen maakt ze zich weinig zorgen. “Het is een kwestie van tijd voordat die allemaal volledig energieneutraal zijn.”

Wonderwoods

Als voorbeeld geeft Butink het project Wonderwoods in Utrecht: op een minuut van Utrecht Centraal wordt met het project toegewerkt naar een indrukwekkende woon- en kantoortoren. “Dit project is voor mij het toonvoorbeeld voor duurzame nieuwbouw. Aan alles is gedacht. Het is een plek met heel veel groen waar men kan wonen en werken. Het is energetisch, circulair, klimaatadaptief én ook nog heel gaaf om te zien.”

Bij de ontwikkeling en bouw van Wonderwoods is een specialistisch team betrokken dat ervoor zorgt dat de laatste innovatieve technieken op het gebied van energie, water, gezondheid en circulariteit in het ontwerp worden toegepast. Wonderwoods zal uiteindelijk worden opgeleverd met een BREEAM Excellent certificaat, onder meer door het toepassen van stadsverwarming in combinatie met een eigen WKO-systeem.

BREEAM-NL

Naast BREEAM voor nieuwbouw werkt a.s.r. real estate ook voor haar bestaande portefeuilles met BREEAM-NL en het DGBC Woonmerk. Butink: “Op deze manier kunnen we op een integrale manier bekijken hoe duurzaam onze bestaande objecten zijn en kunnen we vanaf daar bekijken welke stappen gezet moeten worden. Daarnaast is het een goed communicatiemiddel om met andere partijen het gesprek aan te gaan.”

Samen verduurzamen

En het gesprek aangaan is volgens a.s.r. real estate zeer belangrijk om wat meer vaart in de verduurzaming te krijgen. Zo zit Butink samen met Ahold-Delhaize in de retailwerkgroep van het Deltaplan Duurzame Renovatie. Hier is het idee ontstaan om samen onderzoek uit te voeren naar de technische en financiële haalbaarheid om een gezamenlijk winkelcentrum Paris Proof te maken.

Paris Proof

Of de gebouwde omgeving in 2050 Paris Proof is? Daar zet ze nog wel haar vraagtekens bij. “Het is nog altijd wachten op een kantelpunt. Een moment, waarop de gehele maatschappij - overheid, bedrijfsleven én burgers - beseft dat er iets moet gebeuren en het dan serieus actie onderneemt.”

DGBC-partners

a.s.r. real estate

Professionals

Lizzy Butink

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council