Nieuw bestuurslid Daphne Braal: ‘Het draait niet alleen om gebouwen, maar juist om mensen’

Het bestuur van Dutch Green Building Council (DGBC) is uitgebreid met Daphne Braal. Als voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Vidomes hebben de verduurzaming van de sociale woningvoorraad en de energietransitie in kwetsbare wijken haar bijzondere aandacht. “Ik geloof in gebiedsgericht samenwerken met partijen die betrokken zijn bij de wijk én het koppelen van vastgoedopgaven aan sociale kansen.” Wat wil ze bereiken in haar rol als bestuurslid bij DGBC? 

Toen Braal begon met haar studie Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam had ze niet meteen het idee dat ze uiteindelijk actief zou worden in de vastgoedsector. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het snijvlak tussen publiek en privaat, de samenwerking tussen markt en overheid en hoe je dit in goede banen leidt. Zoals het voorkomen van monopolies en het leveren van optimale maatschappelijke prestaties voor de samenleving.” 

Van Rijksoverheid naar woningcorporatie

Zo is zij haar carrière begonnen bij de Rijksoverheid, onder andere als senior beleidsadviseur Mededingingsbeleid bij het Ministerie van Economische Zaken, als hoofd Strategie en Consumententoezicht bij OPTA (de externe toezichthouder op de post- en telecommunicatiemarkt, red.) en als directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (de externe financieel toezichthouder op de woningcorporatiesector, red.). “In die functie kwam ik voor het eerst in contact met de vastgoedsector. Ik was onderdeel van het crisisteam dat het faillissement van de Rotterdamse corporatie Vestia moest voorkomen, het was een spannende tijd.” 

Sinds 2016 is Braal voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Vidomes, actief in de regio Haaglanden met 19.000 woningen in bezit. “Onderhoud, renovatie, verduurzaming, acquisitie van nieuwe locaties; alle kanten van vastgoed komen langs in mijn functie.” Braal zet zich niet alleen in bij Vidomes, maar is ook actief als vice-voorzitter van Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH), het regionale samenwerkingsverband van woningcorporaties in de regio Haaglanden. 

Duurzaamheid en klimaatadaptatie

Ervaring met verduurzaming heeft Braal de afgelopen jaren eerste hand opgedaan in haar functie bij Vidomes. “Zo'n 6 jaar geleden hebben we onze eerste duurzaamheidsvisie opgesteld. Niet alleen voor ons bezit, maar voor de volle breedte van onze activiteiten als organisatie. Denk aan een beleid voor energietransitie en circulariteit, maar ook inzetten op betaalbaarheid voor onze bewoners met zonnepanelen, het aardgasvrij maken van ons bezit en elektrisch koken.” 

Een ander thema wat speelt bij Vidomes is klimaatadaptatie en de toenemende hittestress. “Onder onze huurders zitten best veel oudere mensen en die hebben eerder last van de hitte, hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Net zoals wateroverlast en het belang van groen. Niet alleen om minder last te hebben van de hitte of wateroverlast te laten afnemen, maar ook het welzijn van onze bewoners te verhogen.” 

Meer aandacht voor mensen en de omgeving

Braal wil in haar rol als bestuurslid van DGBC deze thema’s verder onder de aandacht brengen. “DGBC heeft een enorme aanjagende en stimulerende rol in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, voornamelijk commercieel vastgoed. Het bestuur wil deze blik verbreden en meer aandacht geven aan woningen. Ik hoop inzichten te brengen over het verdere verduurzamen van de woningbouw in de gebouwde omgeving.” 

Braal vindt het mooi om te zien wat DGBC in de afgelopen 15 jaar heeft bereikt. “De enorm grote groep netwerkpartners die zich verbonden heeft aan verduurzaming, daar moeten we trots op zijn. CO2-reductie staat heel hoog op de agenda, maar we moeten verduurzaming integraal aanpakken en oog hebben voor niet alleen het gebouw, maar ook de mensen en de omgeving.” 

Verduurzaming breed definiëren

Zo ziet Braal verduurzaming in de breedste zin van het woord. “Het draait in de verduurzamingsopgave niet alleen om gebouwen, maar veel meer om de mensen. Denk aan het aanbrengen van meer groen voorzieningen en wateropvang bij onze gebouwen en in de wijken. Dit versterkt de sociale binding tussen gebruikers en bewoners onderling, geeft biodiversiteit de ruimte en heeft positieve gevolgen voor het welzijn en gezondheid van de bewoners. We moeten verduurzaming breder definiëren dan alleen het vastgoed en het moet in dienst staan van mensen.” 

Ze zegt tot besluit: “Ik wil deze integrale benadering verder op de agenda zetten bij DGBC en kijken hoe we samen met onze 380 partners hier stappen in kunnen zetten. Het draait daarbij voor mij om gebiedsgerichte samenwerking tussen alle betrokken partijen in een gebied, om echt bestendige verduurzaming in de samenleving te realiseren. Dus met de gemeente die verantwoordelijk is voor de buitenruimte, maar ook het Hoogheemraadschap die verantwoordelijk is voor het watermanagement en eigenaren van het vastgoed in een buurt, van kantoren tot winkels en woningen. Alleen samen kunnen we de opgaven oppakken en oplossen.” 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council